Kostrena 1. rujan 2016.

“Upisali smo se va školu pred 80 let”

“Upisali smo se va školu pred 80 let”
Kostrenjani koji su svoje prve školske korake učinili davne 1936. godine okupili su se u svojoj staroj školi u kojoj se danas nalazi općinska uprava, kako bi obilježili 80 godina od upisa u prvi razred nekadašnje pučke škole “Josipa Jurja Strossmayera“, u Kostreni Sv. Lucije. 

Šestero od ukupno 28 upisanih prijeratnih kostrenskih prvašića, prisjetilo se tih dana provedenih u školi. Njihova sjećanja na prvi dan škole kao prijelomni trenutak u životu svakog djeteta satkana su od sasvim drugačijih uspomena.

“Ne sjećam se da su ikog od nas u školu pratili roditelji. U školu se nisu nosile knjige, ni radne bilježnice, imali smo crnu pločicu i kamenčić u obliku olovke s kojim smo po njoj pisali, a na okvir ploče bila je pričvršćena spužva. Doma se učilo pored petrolejke jer struju su imali rijetki, koji su to mogli platiti“, prisjetio se dr. Vjekoslav Bakašun, inicijator ovog susreta.

Okupljeni su se prisjetili i svoje učiteljice gospođe Štefe Devčić koja je svaki dan na nastavu dolazila pješice s Pećina, ali i drugih učiteljica, učitelja i vjeroučitelja koji su često prakticirali odgojnu metodu pomoću pruta od vrbe i malo je onih koji tijekom školovanja njime nisu dobili po dlanovima no ne misle da su radi takvih odgojnih metoda bili traumatizirani jer su mnogi od njih postali ugledni poslovni ljudi i istaknuti članovi akademske zajednice.

Prvašiće generacije 1936./37. godine; Vjekoslava Bakašuna, Antona Jurkovića, Božu Šikića, Smilju Linčić- Haramija, Antoniju Miloš- Ramini i Biserku Smokvina- Vučković u svom je uredu primila načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić. Ugodno druženje uz zdravicu i Kostrensku tortu, završeno je prije svega željama za dobro zdravlje i nadu u još koji susret. Na odlasku im je uručila poklon pakete u ime Općine, kao mali znak pažnje i podsjetnik na ovaj posebna dan.

“Doista sam emotivno doživjela ovaj susret i od srca zahvaljujem gospodinu Bakašunu na nesvakidašnjoj prilici da provedem vrijeme u druženju s ovim iznimnim ljudima. Evo, to su trenuci kada se osjećam privilegirana radi svoje pozicije“, kazala je načelnica Marunić.