Kostrena 11. lipanj 2017.

Uvala Žurkovo kao velika galerija na otvorenom

Uvala Žurkovo kao velika galerija na otvorenom
14. Međunarodna umjetnička kolonija u Kostreni je danas okupila oko 130 slikara i 30-ak keramičara. Umjetnici su po prelijepom vremenu u uvali Žurkovo izlagali gotove radove, ali i stvarali tik uz more, a najuspješniji su nagrađeni.
 
Nakon nekoliko godina provedenih na Trgu sv. Barbare umjetnici, sudionici Međunarodne umjetničke kolonije Kostrena, "spustili" su se do mora. U jedinstvenom ambijentu atraktivne uvale Žurkovo izlagali su gotove radove, ali i stvarali nove slike i skulpture. 
 
Unatoč "radnoj" nedjelji mnogi nisu mogli odoljeti te su, po predivnom vremenu, spas od visokih temperatura potražili u moru. 
 
Na samom kraju stručni žiri, u sastavu: Nenad Petronio, Edi Gustin, Vesna Barbieri, Mladen Ivančić i Boris Roce, nije imao lak posao. No, svoje su ipak "odradili". Nagradu za najbolji gotov slikarski rad, u kategoriji profesionalaca, dodijelili su Goranki Supin. Njeni su "Neprilagođeni" tako "zaradili" dvije tisuće kuna. Što se amatera tiče najboljim su proglasili rad "Lučica" za koji je Mirjana Škoda dobila tisuću kuna.
 
U kategoriji Ex Tempore prvo mjesto među amaterima te tisuću kuna osvojio je Siniša Popović za akril na platnu "Žurkovo". Zanimljivo ni jedan rad nije zadovoljio kriterije za prvo mjesto među profesionalcima pa je nagrada od dvije tisuće kuna podijeljena između Erike Medanić (slikarski izričaj) i Irene Ostojić (poticajna nagrada). Nagrada iznenađenja, također vrijedna tisuću kuna, dodijeljena je Kristijanu Dubravčiću za rad "Balerina". 
 
Nagrađeni su i najuspješniji keramičari. "Moruzgva" Elde Čekada osvojila je dvije tisuće kuna, a "Odustajanje" Ljubice Lovrenčić tisuću kuna, dok je "Čajnik" Margarete Krstić "zaslužio" samostalnu izložbu u Narodnoj čitaonici Kostrena sv. Lucija. 
 
14. Umjetničku koloniju Kostrena zajedničkim su snagama organizirale udruge "Veli pinel" i "Vali", a pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.