Kostrena 7. prosinac 2019.

Vatreno finale događanjima bogate kostrenske "Mikulne"

Vatreno finale događanjima bogate kostrenske "Mikulne"

U velikom finalu ovogodišnje “Mikulne” članovi Bratovštine sv. Nikole i Ri Dance okupljene su podsjetili na stari kostrenski običaj- “sajanje”. Bio je to uvod u paljenje rasvjete na velikom boru, nakon čega je nebo iznad Kostrene obasjao vatromet. 

Na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena, svečanim otvorenjem započela je peta “Mikulna”, manifestacija koju zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Kostrena, Općina Kostrena i Komunalno društvo Kostrena, uz podršku brojnih sponzora i donatora. 


Uz zahvalu sudionicima i sponzorima, program Mikulne otvorili su direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i Dijana Hajdo iz INA Rafinerije nafte Rijeka, koja je izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem Ine u ovakvim manifestacijama koje okupljaju čitavu zajednicu i pomažu u očuvanju lokalnih običaja. 


Uz organizatore i sponzore posjetiteljima se obratio i predsjednik Bratovštine sv. Nikole iz Kostrene  koja je ove godine proslavila 150 godina postojanja te predstavnici pobratimljene općine Selnica ob Dravi iz Slovenije koji su se Kostrenjanima predstavili kroz kratki program, ali i različite proizvode i slastice koje su ponudili na svojem štandu. 


Program se nastavio nastupima Dječjeg vrtića Zlatna ribica i učenika Osnovne škole Kostrena, nakon čega je uslijedila predstava za djecu kazališta La La Land, druženje sa sv. Nikolom i  ples s blagdanskim maskotama. 


Posjetitelji su mogli pratiti kuharski dvoboj braće Kristijana i Igora Kozmića iz udruge Primorski pijat i degustirati Primorski brudet, a titulu Najkuhara Mikulne 2019 ponio je Igor o čemu su svojim aplauzom odlučili  posjetitelji. Izvan konkurencije bio je Rižoto svetog Nikole- Nikole Jovanovića.

U predvorju Sportske dvorane održano je zabavno druženje uz društvene igre u organizaciji Savjeta mladih Općine Kostrena i izložba fotografija Kluba podvodnih djelatnosti INA Kostrena. 


Vrhunac programa bilo je uprizorenje starog kostrenskog običaja- sajanja kojeg su na jedinstven način prikazali Bratovština sv. Nikole i plesna udruga Ri Dance kao uvod u paljenje rasvjete na boru i raskošan vatromet.  


Sajanje je od samog početka posebno obilježje Mikulne, kao čin međusobnog pomaganja u zajednici. Iako se nekad “sajalo” za pomorce i običaj se ponešto promijenio, namjera je ostala ista- pomoći onim članovima lokalne zajednice kojima je to potrebno. Mikulna je prigoda kada u sajanju sudjeluje čitava Kostrena, a ove godine na Mikulni se “sajalo” za novi knjižnični fond Osnovne škole Kostrena.   

U Sportskoj dvorani Kostrena održan je koncert Vanne i njezine gošće Mie Negovetić u organizaciji Udruge Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena, a nakon koncerta, druženje se nastavilo na Mikulna after partyu uz grupu Fortunal.