Kostrena 29. studeni 2018.

Velikih 85 godina kostrenskog Galeba

Velikih 85 godina kostrenskog Galeba
“Perjanica” kostrenskog sporta- Jedriličarski klub Galeb proslavio je 85. rođendan Svečanom skupštinom kluba i predstavljanjem monografije u prepunoj Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji.

Kostrenski Galeb obilježava velikih 85 godina rada i djelovanja. Tim su se povodom u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji, na Svečanoj skupštini kluba, okupile generacije “Galebaša”, koje povezuju ljubav prema moru i klubu.
 
Jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova na istočnoj obali Jadrana

Jedriličarski klub Galeb, jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova na istočnoj obali Jadrana, klub je bogate povijesti. Od osnutka, 19. studenoga 1933. do danas “Galebaši” su branili boje Kostrene na morima diljem svijeta. Sudjelovali su na šest Olimpijskih igara, osamdesetak svjetskih prvenstava, sedamdesetak europskih prvenstava, univerzijadama, mediteranskim, balkanskih i nacionalnim prvenstvima.

U svoju su se Kostrenu redovito vraćali s odličjima. Osvojeno je tako osam svjetskih i petnaest europskih medalja te niz odličja na ostalim međunarodnim i državnim natjecanjima. Spomenuti treba i kako su “galebovi” suci bili dio brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, kao što su Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva te prestižni America´s cup.
 
Monografiji “Jedriličarski klub Galeb- 85 godina”

Bogata i trofejna povijest kluba iz Uvale Žurkovo zapisana je u monografiji “Jedriličarski klub Galeb- 85 godina”, koju je dizajnirao i grafički uredio Davor Perović, a na kojoj su autori vrijedno radili od jeseni 2012. godine.

“Galeb je za mene više od kluba. Uz njega je vezan veći dio mog života. Nakon toliko godina provedenih u jedrenju i Galebu, pripala mi je izuzetna čast obnašati dužnost predsjednika Kluba. Osjećam se ponosnim i privilegiranim što sam imao priliku biti dio njegove povijesti. Rad na monografiji koliko god je bio zahtjevan u smislu vremena, bio je jedno posebno iskustvo. Kroz svaku fotografiju, ime i događaj, postajali smo svjesni koliko je galebova povijest bogata i uspješna, koliko je ljubavi i truda utkano u tih 85 godina i koliko je važno sačuvati sve te trenutke, događaje i ljude od zaborava. Želio bih da i buduće generacije Galebaša nastave bilježiti povijest i uspjehe našeg kluba i da s nekom novom monografijom Galeb proslavi svoj 100. rođendan”, naglasio je Milko Volarić, predsjednik Jedriličarskog kluba Galeb i jedan od autora monografije.
 
Više od 800 fotografija

“Prethodna monografija izdana je povodom Galebovog pedesetog rođendana. Ponosni smo što danas, 35 godina kasnije, možemo predstaviti novu, impresivnu monografiju koja na 392 stranice i kroz više od 800 fotografija nastavlja bilježiti priču o našem klubu i njegovoj slavnoj povijesti. Najteži dio posla bio je prikupiti, odabrati i potpisati fotografije imenima i datumom nastanka. Željeli smo obuhvatiti čim veći broj članova i događaja iz sportskog i društvenog života kluba, tako da se rad na monografiji na kraju pretvorio u višegodišnji projekt. Unatoč činjenici da neke od fotografija možda ne zadovoljavaju današnje grafičke standarde jer potječu iz nekog drugog vremena, govore o bogatom životu kluba i njegovih članova i zato su nam vrijedne i kao takve objavljene. Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli radom i ustupili fotografije. Zahvaljujemo Općini Kostrena, Gradu Rijeci i Primorsko- goranskoj županiji, svim sponzorima i donatorima bez kojih ove monografije ne bi bilo”, rekao je Dean Pavlak, jedan od autora monografije.

“Drage galebašice i galebaši, u ime Općine Kostrena i svoje osobno ime čestitam vam 85. godišnjicu kluba. Jedriličarke i jedriličari Galeba, pronijeli su ime Kostrene diljem svijeta, sudjelujući na brojnim natjecanjima s kojih su se vraćali ovjenčani medaljama i nebrojeno puta učinili nas ponosnima. Svi uspjesi, emocije i događaji, zabilježeni su u ovoj impozantnoj monografiji koja ne govori samo o životu i povijesti kluba, nego i životu i povijesti Kostrene. Siguran sam, da ćemo je svi s ponosom pokazivati i poklanjati. Čestitam autorima i svima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji,” okupljenima je poručio općinski načelnik Dražen Vranić.