Kostrena 6. prosinac 2018.

Vojislavu Mažeru nagrada za životno djelo

Vojislavu Mažeru nagrada za životno djelo
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kostrena je proslavila Dan Općine i blagdan svojeg sveca zaštitnika Sv. Nikolu te obilježila 25 godina samostalnosti. Tom su prilikom dodijeljene nagrade zaslužnim mještanima koji su promicali ime i ugled Kostrene i doprinijeli njezinom osamostaljenju.

Uz prigodne govore predsjednika Općinskog vijeća i općinskog načelnika Dražena Vranića, prikazan je film koji je podsjetio uzvanike na neke od ključnih događaja i promjena kroz koje je Kostrena prošla tijekom 25 godina, uključujući i godinu na izmaku.

“U 2018. godini Općinsko vijeće donijelo je brojne odluke zahvaljujući kojima smo uz značajna proračunska sredstva uložena u komunalnu infrastrukturu i ove godine uspjeli zadržati pa čak i povećati određene nadstandarde u predškolskom i školskom obrazovanju, stipendiranju učenika i studenata, u zdravstvu, socijali i sportu. U skladu s potrebama lokalnog gospodarstva, prilagodili smo i Program poticanja poduzetničkih inicijativa uz stipendiranje deficitarnih zanimanja. Općinsko vijeće časno je i odgovorno odradilo svoj dio posla stvarajući pretpostavke za realizaciju različitih općinskih projekata” naglasio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan, zahvalivši kolegicama i kolegama vijećnicima na suradnji te čestitavši mještanima blagdan Svetog Nikole i Dan Općine.
 
25. godina Općine Kostrena

“Danas je Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca i našeg mjesta. Svima vama, kao i svim našim pomorcima, od srca čestitam blagdan Svetog Nikole. Ove godine naša Općina obilježava 25. godišnjicu postojanja, stoga zahvaljujem svima koji su doprinijeli njezinom osamostaljenju i razvoju. S radošću smo dočekali Dane naše Općine, koje obilježavamo pod nazivom od Sv. Barbare do Sv. Lucije, ispunjene brojnim zanimljivim sadržajima. Vjerujem da ćete uživati u različitim događanjima, posebno na Mikulni, koja će se ove godine održati kao trodnevna manifestacija u kojoj sudjeluje čitava zajednica. Dozvolite mi da svima vama i vašim obiteljima poželim puno radosti i veselja tijekom predstojećih božićnih blagdana, kao i obilje sreće i uspjeha u 2019. godini,” poručio je općinski načelnik Dražen Vranić.

Nagradu Općine Kostrena za životno djelo za doprinos društvenom životu, razvoju i ugledu Općine Kostrena dobio je Vojislav Mažer, Kostrenjan, rođen 1934. godine u Glavanima. Vrlo mlad počeo je igrati u NK Pomorcu gdje se istaknuo kao vrhunski igrač, no karijeru je morao prekinuti zbog odlaska na brod gdje je radio kao pomorski strojar na brodovima Jugolinije. Izgradnjom Ine, tamo se i zaposlio i dočekao mirovinu, a s početkom rada u Ini, aktivno  se uključuje u društveni život Kostrene, prije svega u rad nogometnog kluba gdje je djelovao od 1950. do 2000. godine na raznim funkcijama i u kojem provodi svoje slobodno vrijeme. Pridonio je i unapređenju uvjeta i izgradnji sportskog objekta u Žuknici.  Bio je aktivan i u političkom životu Kostrene i obnašao funkciju vijećnika u prvom sazivu Općinskog vijeća s jasnim opredjeljenjem usmjerenim na napredak Kostrene. Napušteno brodsko sidro koje se nalazilo kod Sršćice, na njegovu se inicijativu premjestilo na sadašnju lokaciju  i postalo prepoznatljiv simbol ulice Kostrenskih pomoraca i Kostrene. Svojim radom i ostavštinom zadužio je mnoge generacije mještana Općine Kostrena.

“Ova nagrada Općine Kostrena za životno djelo mi jako puno znači, valjda sam je zaslužio nakon toliko godina dobrovoljnog rada i vrlo rado je prihvaćam”, rekao je ovogodišnji laureat Vojislav Mažer.
 
Općinske nagrade, zahvalnice i priznanja

Nagradu za poseban doprinos osamostaljenju Općine Kostrene dobili su Drago Babić, Davor Vičević, Đuro Vičević i Marijan Vrkić.

Za obnašanje časne funkcije predsjednika Općinskog vijeća Općine Kostrena zahvalnice su dobili svi dosadašnji predsjednici Vijeća; Ljubomir Paškvan (1993.- 2005.), Marijan Blokar (2005.- 2007.), Sanjin Vrkić (2007.- 2009.), Ankica Lörinc (2009.- 2013.) i Gordana Vukoša (2013.- 2017.), kao i općinski načelnici pok. Milan Čubrić (1993.- 1995.), Miroslav Uljan (1995.- 2013.) i Mirela Marunić (2013.- 2017.), koju je naslijedio danas aktualni općinski načelnik Dražen Vranić.

Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena za proteklu školsku godinu proglašena je Lea Ahel, učenica 8a razreda. Uz odličan uspjeh u svim razredima, Lea aktivno sudjeluje u čitavom nizu izvannastavnih aktivnosti. Uspješno je sudjelovala na natjecanjima iz matematike, piše pjesma na čakavici,  bavi se sportom, a svojim ponašanjem na nastavi i među prijateljima predstavlja uzor, radi čega je i proglašena učenicom generacije.
 
Kostrena postavlja nadstandard nadstandarda

Brojni čestitrari nazočili su proslavi 25. rođendana Općine Kostrena, predvođeni zamjenikom župana Primorsko- goranske županije Petarom Mamulom.

“Vodeći brigu o ravnomjernom razvoju općina i gradova, Primorsko- goranska županija aktivno sudjeluje u čitavom nizu projekata kojima nastoji poboljšati uvjete života, obrazovanja i razvoja. Iznimka nije bila ni godina od koje se polako opraštamo, u kojoj je Županija nastojala podržati za Općinu Kostrena značajne projekte, poput zajedničkog ulaganja u sustav grijanja u Osnovnoj školi Kostrena i kapitalne pomoći za izgradnju novog parkirališta kojim su stvoreni preduvjeti za proširenje groblja u Sv. Luciji, ali osigurana i prijeko potrebna parkirna mjesta za Narodnu čitaonicu, posebno kod događanja poput ovog danas. Svim Kostrenkama i Kostrenjanima kao i kostrenskim pomorcima, čestitam blagdan Svetog Nikole, a svima vama i vašim obiteljima želim sretne i mirne predstojeće blagdane i uspješnu novu 2019. godinu”, poručio je zamjenik župana Primorsko- goranske županije Petar Mamula.

U ime susjednih Gradova i Općina Kostrenkama i Kostrenjanima njihov dan čestitao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je naglasio kako Općina Kostrena, koja je postala brend, postavlja nadstandard nadstandarda.