Kostrena 21. ožujak 2020.

Vranić: “U korizmi se odrecimo usmjerenosti na sebe”

Vranić: “U korizmi se odrecimo usmjerenosti na sebe”

U Kostreni zatvorena sva dječja igrališta i sportski tereni. S obzirom na aktualnu situaciju mještanima se obratio i općinski načelnik Dražen Vranić. 

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, Općina Kostrena je kao i sve druge jedinice lokalne samouprave, od jučer privremeno zatvorila svoja dječja igrališta i sportske terene na otvorenom, provodeći stroge mjere socijalnog distanciranja radi ublažavanja mogućnosti širenja epidemije Covid- 19.


S obzirom na situaciju i s namjerom da potakne zajedničku borbu u prevenciji širenja virusa, objavom na općinskim mrežnim stranicama mještanima se obratio načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić. Objavu prenosimo u cijelosti.

Drage Kostrenke i Kostrenjani,

Pred nama je period pun izazova i ova je situacija utjecala na sve nas, promijenivši iz temelja našu svakodnevicu. Jedino odgovornim ponašanjem, zajedničkim nastojanjem i solidarnošću, možemo postići rezultat i utjecati na to da se što brže vratimo svojim životima, svojim poslovima i hobijima. Danas imamo javnozdravstveni problem s kojim se borimo, no produljivanjem tog perioda radi nesavjesnog ponašanja, ozbiljno dovodimo u pitanje i brojne druge aspekte naših života i opstojnost brojnih tvrtki koje su izravno pogođene ovom situacijom, a koje osiguravaju radna mjesta i znače egzistenciju brojnim građanima. Nitko nije otok, Kostrena je dio Hrvatske, Europe, svijeta. Sve što se bude dogodilo drugima, događat će se i nama i zato je važno da ova situacija što brže okonča kako bi i posljedice bile manje, a tome može doprinijeti svatko od nas.

Osvrnut ću se na posljednju odluku o zatvaranju dječjih igrališta, koja u posljednje vrijeme intenzivno uređujemo, a sada su ograđena i zatvorena. Njima, na žalost, još neko vrijeme neće odjekivati dječji smijeh, no u ovom času takva je mjera bila nužna pa pokušajmo taj period učiniti što kraćim. Teško je prilagoditi se i nama odraslima, zato je tim važnije da pomognemo našim najmlađima u boljem razumijevanju okolnosti u kojima se nalazimo. Individualni boravak na otvorenom u krugu obitelji je poželjan, no ne i intenzivni socijalni kontakti izvan kruga obitelji i zajednička fizička aktivnost u koju spada i igra jer donose brojne rizike. 


Kod fizičkog napora se i oznojimo, dišemo na usta, nerijetko aktivnosti uključuju i korištenje zajedničkih rekvizita, poput primjerice lopte i međusobne kontakte, uz povećanu mogućnost i za ozljede, što je u potpunoj suprotnosti s propisanim mjerama i radi čega su upravo zatvoreni sportski objekti, škole, vrtići. Koliko je velik problem organizirati svakodnevni život roditeljima koji rade, toliko je velika i strepnja onih koji su provedbom odluka o zatvaranju uslužnih djelatnosti ostali  kod kuće i pitaju se koliko će sve ovo trajati i hoće li se imati gdje vratiti. Svakome od nas njegov se problem čini najveći i njegova perspektiva najispravnija, no takav stav u ovim okolnostima moramo nadići.

Radi naše djece, naših obitelji, noni i nonića, naših prijatelja, suradnika i naše Kostrene, budimo odgovorni i dajmo sve od sebe da iz ove situacije izađemo što prije, još bolji, povezaniji i svjesni koliko smo zapravo ranjivi i ovisimo jedni o drugima. Pogleda usmjerenog u budućnost, Općina Kostrena priprema različite mjere kojima ćemo nastojati umanjiti negativne posljedice za mještane i naše poduzetnike.

U ovo vrijeme korizme, ovoga puta odrecimo se usmjerenosti na sebe i mislimo na druge. Ponašajmo se odgovorno i zajedno čuvajmo zdravlje svih nas!

Vaš načelnik, Dražen Vranić