Kostrena 10. srpanj 2015.

Zbor "Josip Kaplan" oduševio Kostrenjane

Zbor "Josip Kaplan" oduševio Kostrenjane
Pobjednici 1. sezone tv showa “Do posljednjeg zbora”, riječki Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan”, nastupom na Trgu Svete Barbare, dao je svoj obol ljetu u Kostreni.

Na koncertu je, u sklopu kulturno umjetničke večeri, PZM “Josip Kaplan” izveo 12 skladbi. U šarolikom je repertoaru svatko mogao pronaći nešto za sebe.  

“Uglavnom program koji smo izveli nedavno u HKD-u na Sušaku, krajem lipnja. Radi se o našem novom programu, koji se sastoji od različitih skladbi: etna, gospela, hrvatskih i stranih skladatelja te popa,” rekla je umjetnička voditeljica Doris Kovačić.
 
PZM “Josip Kaplan”

Riječki Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan" osnovan je u svibnju 2006. godine. Okuplja 30-ak članova, u dobi od 15 do 30 godina starosti. Zbor njeguje glazbu svih stilskih razdoblja, od renesanse do danas. U njihovom su repertoaru kompozicije hrvatskih i stranih skladatelja. Posebno naglasak je na skladbama iz našeg kraja, crnačkim duhovnim pjesmama te obradama narodne i popularne glazbe. Dakako, napominju kako najradije izvode djela skladatelja čije ime s ponosom nose, Josipa Kaplana. 

U kratkom razdoblju zbor je ostvario brojne uspjehe. Na najvećem svjetskom natjecanju zborova, Svjetskim zborskim igrama u Grazu, 2008. osvojili su srebrnu plaketu. Isti uspjeh PZM “Josip Kaplan” ponovio je tri godine kasnije, na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi, a 2013. u Ohridu osvaja 2. nagradu. Tri godine za redom, od 2009. do 2011., na Glazbenim svečanostima djece i mladeži "Josip Kaplan" osvaja zlatne plakete, a 2009. Doris Kovačić dobiva i nagradu za mladog dirigenta s istaknutim nastupom. 
 
Doprinos kostrenskih umjetnika

U kulturno- umjetničkoj večeri, na Trgu Svete Barbare, predstavio se i dio kostrenskih umjetnika, izložbom unikatnih, ručnih radova. 

Nakon lipanjske manifestacije “Dobrodošlica ljetu” nastavila se su se ljetna događanja u Kostreni. 

“Sljedeći petak na terasi Narodne čitaonice Sv. Lucija nastupit će Klapa Kamik i njihovi gosti, a 24. u Uvali Žurkovo je “Kostrenska noć”, nastupaju Gustafi,” najavila je Sandra Svetić, direktorica TZ Općine Kostrena.