Kostrena 6. prosinac 2019.

Zlatku Jurkoviću postumno nagrada za životno djelo

Zlatku Jurkoviću postumno nagrada za životno djelo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Kostrena je proslavila Dan Općine i blagdan svojeg sveca zaštitnika Sv. Nikole. Tom su prilikom dodijeljene nagrade zaslužnim mještanima koji su promicali ime i ugled Kostrene. 

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan, koji je pozdravio okupljene te se osvrnuo na rad vijeća u protekom razdoblju.  


“Općinsko vijeće je u 2019. godini donijelo brojne odluke koje su podigle kvalitetu i standard života u našoj Općini. Kako smo među najrazvijenijim općinama u Republici Hrvatskoj i volimo se time pohvaliti, smatram da su naše odluke usmjerene prema tome da mještanima i korisnicima proračuna omogućimo određeni nadstandard. Velika proračunska sredstva ulažu se u komunalnu infrastrukturu, predškolsko i školsko obrazovanje, stipendiranje učenika i studenata, zdravstvo, sport, socijalu i  kulturu. Usvojen je i proračun za 2020. godinu, s projekcijama na 2021. i 2022. godinu, stoga možemo biti zadovoljni jer nas očekuju brojni izazovi u narednim godinama i realizacija velikih i važnih projekata”, poručio je Soldan.


“Ovom prilikom zahvaljujem svim vijećnicama i vijećnicima, djelatnicima Općinske uprave, svim ustanovama, udrugama, klubovima i pojedincima, svima onima koji su svojim radom i postignućima zaslužni za razvoj naše Kostrene. Čestitam dobitnicima nagrada i priznanja, posebno našoj Bratovštini Svetog Nikole, koja je ove godine obilježila 150 godina, kao i našim udrugama, ustanovama, Komunalnom društvu, koji su obilježili 20. godišnjicu rada, sa željom za još uspješniji daljnji rad”, poručio je općinski načelnik Dražen Vranić, čestitavši svim Kostrenkama i Kostrenjanima te pomorcima blagdan Svetog Nikole i Dan Općine.


Uz predsjednika Općinskog vijeća i općinskog načelnika Dražena Vranića, prigodne govore održali su i predsjednik Skupštine Primorsko- goranske županije Erik Fabijanić, a u ime gradonačelnika i načelnika Kostreni je čestitku uputio načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja. Na sjednici je prikazan kratki film koji je podsjetio uzvanike na neke od ključnih događaja i projekata koji su obilježili godinu na izmaku.


Svečanoj sjednici prisustvovali su i gosti iz pobratimljene Općine Selnica ob Dravi. Uzvanicima se kratkim govorom obratio zamjenik županice (općinske načelnice), Milan Fras i čestitao Kostrenkama i Kostrenjanima Dan Općine i blagdan svetog Nikole. Svečanu sjednicu svojim je nastupom uveličalo i Kulturno društvo Pavza.  


Najsvečaniji dio večeri dodjela je nagrada i priznanja. Nagrada Općine Kostrena za životno djelo postumno je dodijeljena gospodinu Zlatku Jurkoviću, za izniman doprinos društvenom i sportskom životu Kostrene. Neraskidivo vezan uz Kostrenu, aktivno je sudjelovao u uspjesima Pomorca i kostrenskih boćara. Kao član tadašnjeg Poglavarstva zaduženog za sport i tehničku kulturu inicirao je osnivanje mnogih sportskih klubova na području Kostrene, organizirao razne sportske i kulturno- zabavne manifestacije i poticao mlade generacije na ustrajnost i želju za uspjehom.  


Zahvalnice su dobile i kostrenske udruge i ustanove koje su u ovoj godini obilježile vrijedne obljetnice: Komunalno društvo Kostrena, Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, Odred izviđača Sjever- jug te Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena za 20 godina djelovanja dok je Bratovština Sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbara proslavila 150. godišnjicu i najstarija  je udruga koja djeluje u Kostreni. Zahvalnice za humanost i plemenitost pripale su dobrovoljnim darivateljima krvi. S više od 100 darivanja krvi zahvalnice su dobili Gino Arbula i Dragan Klarica, te Paulo Flego i Đani Načinović s više od 50 darivanja.


Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena za proteklu školsku godinu proglašena je Vali Linić. Uz odličan uspjeh u svim razredima, Vali aktivno sudjeluje u čitavom nizu izvannastavnih aktivnosti, među kojima i njegovanje čakavskog jezika. Uspješno je sudjelovala u različitim projektima kao i čitavom nizu natjecanja, a svojim ponašanjem na nastavi i među prijateljima predstavlja uzor, radi čega joj je i dodijeljena titula  učenice godine.

Svečanu sjednicu zaključio je zajednički nastup KD Pavza i kostrenskog vokalnog sastava Luštrin izvedbom skladbe “Vilo moja”.