Kraljevica 21. studeni 2020.

43 projekta i programa u kraljevičkom proračunu za 2021.

43 projekta i programa u kraljevičkom proračunu za 2021.
Prijedlog proračuna za 2021. godinu, “težak” 36.353.360 kuna, usvojen je na sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice, a donosi čak 43 programa i projekta

Gradsko vijeće Grada Kraljevice jučer je usvojilo prijedlog proračuna za 2021., u iznosu od 36.353.360 kuna, kao i projekcije proračuna za 2022. i 2023. godinu.

“Predviđena su ukupno 43 programa i projekta kojima ćemo se intenzivno baviti kroz sljedeću godinu. Prihodovna i rashodovna strana proračuna su uravnotežene, izbalansirane i ujednačene, ali istovremeno i izuzetno zahtjevne, ambiciozne i poticajne, kako s prihodovne strane u ostvarenju predviđenih prihoda s različitih planiranih izvora, tako i u realizaciji projekata i programa na rashodovnoj strani”, naglašava kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. 


Proračun je, poručuje prvi čovjek Grada Kraljevice, unatoč aktualnoj pandemiji, složen iznimno ambiciozno i s pozitivnim pogledom na godinu koja slijedi.

“Ovdje se radi o 43 projekta, programa na kojima radimo i koja ćemo sigurno realizirati. Vjerojatno ne sve do 31. prosinca 2021., ali dio njih je zamišljen i koncipiran u realizaciji kroz nekoliko godina. Ovaj proračun jest smjer i pravac, put kojim ćemo krenuti ne samo u 2021., nego i u razdoblju od sljedećih nekoliko godina, a što se vidi i kroz projekcije za 2022. i 2023.”, najavljuje Čandrlić.

Kraljevički gradonačelnik ističe kako su izvorni prihodi Grada Kraljevice skromnih 18 milijuna kuna pa se brojni projekti realiziraju uz pomoć resornih ministarstava, EU fondova, Primorsko- goranske županije…


“Cilj nam je novim ulaganjima dodatno urediti grad, unaprijediti infrastrukturu i općenito uvjete života, učiniti grad privlačnijim, atraktivnijim i stvoriti klimu poticaja, impulsa za privlačenje novih stanovnika, gospodarskih ulaganja, novih aktivnosti u turizmu, a sve kako bi istovremeno dizali gradske prihode i time jačali mišiće za dodatna ulaganja i reinvestiranja, kako bi došli do pozitivne spirale koja će tada snažno mijenjati Kraljevicu”, poručuje Čandrlić. 

Među projektima koji će se naredne godine realizirati u Kraljevici ističu se: završetak uređenja okoliša i atrija Dvorca Frankopan, uređenje atrija Kaštela Zrinski, izgradnja POS- ovih stanova u Šmriki, realizacija projekta nove lučice Črišnjeva, uređenje nove šetnice u Nerizu, nastavak uređenja Oštra, sanacija i uređenje rive i pomorskog dobra, izgradnja novog parkirališta iza Škarpine i dionice Turkovićeve ulice, rekonstrukcija ulice Mali Dol i Stipčići u Križišću, uređenje muzeja brodogradnje u Frankopanu…


“Planiramo početi s uređenjem Doma kulture i sporta u Kraljevici, školskog igrališta za što smo uredili imovinsko pravne odnose, planiramo početi s izgradnjom nove ceste za Oštro, izgraditi pomorsku benzinsku stanicu za plovila, te ćemo napraviti detaljne urbanističke planove za Šmriku kako stvorili pretpostavke novih investicija, gradnji na održiv i prostorno kulturan način. Pripremit ćemo dokumentaciju za preseljenje vrtića i DVD- a kako bi osigurali bolji standard vrtića i parkirne prostore u zoni Dvorca Frankopan, za rekonstrukciju cijele Turkovićeve s parkirnim otocima duž dionice, za izgradnju parkinga na ulazu u Carovo, za proširenje groblja u Šmriki, izgradnju nove dionice Podbanj III…”, najavljuje Čandrlić. 

Uz sve navedeno Grad Kraljevica u 2021. će zadržati dosegnute standarde u odgoju i obrazovanju, poput besplatnih udžbenika, produženog boravka i stipendija, ali i u sportu, kulturi, socijalnim programima… a zaboraviti ne treba niti na potpore za novorođenčad.

Komentari