Kraljevica 30. travanj 2018.

200 baklji obasjalo Bakarac u posljednjim satima travnja

200 baklji obasjalo Bakarac u posljednjim satima travnja
U posljednjim travanjskim satima Bakarac su tradicionalno obasjale baklje raspoređene uzduž bakaračke rive. Dvjestotinjak improviziranih baklji upaljeno je 6. godinu za redom, uoči Međunarodnog praznika rada.

Bakaračku su noć večeras ponovno osvijetlile tradicionalne prvosvibanjske baklje. Njih dvjestotinjak, raspoređenih uzduž mjesta, upaljeno je točno u 21 sat i bakaračka je riva još jednom zasjala punim sjajem.

Običaj je to star koliko i mjesto. Naime, nekada su ribari, posljednje travanjske večeri, na rivi simbolično palili stare mreže, pomiješane s piljevinom i naftom. Tim su činom najavljivali novu sezonu lova na tune. Nažalost zajedno s tunolovom polako je nestajala i jedinstvena tradicija pa je Bakarac posljednje travanjske sate desetljećima provodio u mraku. No, mladi su Bakarčani prije šest godina odlučili zaboravu otrgnuti vrijedan djelić svoje povijesti i oživjeti običaj paljenja baklji uoči Međunarodnog praznika rada.

Neobičnoj su tradiciji i ove godine svjedočili brojni mještani, ali i gosti iz okolnih mjesta, predvođeni zamjenicom kraljevičkog gradonačelnika Paulom Vučković. Zajedno su uživali u vatrenoj bakaračkoj večeri, a najviše su dakako uživali najmlađi.