Kraljevica 4. listopad 2015.

Bela nedilja na Križišću

Bela nedilja na Križišću
Možda nije poznata kao kastavska, ali prva nedjelja u listopadu slavi se i 30-ak kilometara istočnije, na Križišću. U Domu kulture mještani su, uz živu glazbu i mlado vino, obilježili Belu nedilju.

Belu nedilju su, u svom stilu, prvi počeli obilježavati boćari, sudionici jubilarnog 30. Međunarodnog turnira. Nakon svete mise otvoren je sajam rukotvorina i domaćih proizvoda u Domu kulture. Uz živu su glazbu, za koju su se pobrinuli Klamaruše i tamburaši iz KUD-a Eugen Kumičić, posjetitelji mogli uživati u degustaciji mladog vina.

Nažalost kiša je donekle pokvarila planove. Naime, zbog lošeg je vremena otkazan malonogometni turnir, a izostao je i najavljeni tor s autohtonim pasminama domaćih životinja. 

U večernjim satima iz Križišća su mještani, po staroj cesti kroz šumu, krenuli do malog Cerkula, gdje je upaljen krijes, a fešta se potom nastavila u Domu kulture. 

“To je stoljetna tradicija, samo ni tako razvikana ko ča j gori na Kastvu, ali sigurno već stotinjak let se održava,” rekao je Davor Mavrinac iz Maškara Dol- Križišće.

Fešta je počela još jučer otvorenjem dječjeg parka pokraj područne škole, a izabrano je i najbolje mlado vino Križišća. Nagradu je osvojio Bruno Bošnjaković.