Kraljevica 27. studeni 2018.

Bogat program Mikuljne čeka Kraljevičane i njihove goste

Bogat program Mikuljne čeka Kraljevičane i njihove goste
Kraljevica slavi svog zaštitnika- svetog Nikolu. Brojna vjerska, kulturna, zabavna i sportska događanja obilježit će “Mikuljnu”. Bogat program događanja počinje 2. prosinca, a traje do 9. prosinca 2018. godine. 
 
Program, u kojem će svatko pronaći nešto za sebe započinje otvorenjem izložbe- ”In memoriam akademskog slikara Božidara Pravdice” u dvorcu Frankopan. Izložba će biti otvorena do 9.12.
 
Tradicionalno hodočašće pomoraca

Svakako treba naglasiti 20. po redu Tradicionalno hodočašće pomoraca, koje je na rasporedu u nedjelju 2. prosinca. Polazak hodočasnika iz Rijeke je u 9 sati, a doček na kraljevičkoj rivi u 10 i 30, nakon čega su na rasporedu sveta misa i prigodno druženje za hodočasnike i građane uz marendu i glazbeni program u kaštelu Zrinskih.
 

Ove godine smo poseban naglasak stavili na djecu čiji je zaštitnik Sv. Nikola te tako u ponedjeljak 3. prosinca, u grad stiže djeci najdraži svetac. Na prigodnoj će priredbi, u Domu kulture i sporta, najmlađima podijeliti darove, a nastupit će plesni klub Dance Queen i djeca iz Dječjeg vrtića “Orepčići”. Grad Kraljevica je i ove godine osigurao poklone za svu predškolsku djecu.
 
Program i pokloni za najmlađe

No, tu nije kraj dječjim događanjima, jer nas u srijedu 5. prosinca očekuje program za naše najmlađe “Ukrasimo čizmicu Sv. Nikole”, u dvorani PraktikUm u Dom kulture i sporta u Kraljevici. U 17 i 30 održat će se filmski program u suorganizaciji s Art kinom Rijeka. Filmski program za djecu činit će kratkometražni hrvatski animirani filmovi: “Pužić slikar”,”Bijela vrana”, “Bobo”, “Mala morska sirena”, “Prehlađeni vuk”, “Smijuljica” i “Zimska priča jednog snjegovića”, a nakon filmskog programa djeca će moći uživati i pokazati svoju kreativnost na radionici “Ukrasimo čizmicu Sv. Nikole”, uz iznenađenja za naše najmlađe.


Na Svetog Nikolu i sam Dan grada Kraljevice, 6. prosinca, bit će u znaku zaštitnika župe, a obilježit će se jutarnjom svetom misom u crkvi Sv. Nikole, nakon mise svečano polaganje vijenaca na spomenik braniteljima iz Domovinskog rata i spomenik palim borcima NOB- a u Kraljevici, a u 16 sati svečana procesija i blagoslov mora i polaganje vijenca u more i u 17 sati koncelebrirana sveta misa također u crkvi svetog Nikole u Kraljevici. U 19 sati u dvorcu Frankopan HGD “Zvijezda Danica” održat će koncert “Kraljevici s ljubavlju”.

Nagrade, priznanja i stipendije

Kako bi svi građani našeg grada osjetili svečano i praznično raspoloženje povodom blagdana zaštitnika Grada, 7. prosinca na rasporedu je druženje s građanima uz prigodnu marendu u centru Kraljevice, ispred Brodokomerca, a navečer u 18 sati u Hotelu Kraljevica će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice, a tom prigodom dodijelit će se gradske nagrade i priznanja zaslužnim Kraljevičanima i nagrade uspješnim učenicima u školskoj godini 2017./2018.

Dani grada su i prigoda za podjelu stipendija srednjoškolcima i studentima za školsku odnosno akademsku godinu 2018./2019. i to temeljem kriterija uspješnosti, ali i socijalnog kriterija. Učenici će mjesečno primati 400, a studenti 500 kuna. Dodijelit će se 36 stipendija što je najveći broj dodijeljenih stipendija do sada te pokazatelj da se ulaganje u mlade itekako isplati.
 
Jedinstveno Podmorsko hodočašće sv. Nikoli

8. prosinca osim za dječji šahovski turnir u dvorcu Frankopan u organizaciji Šahovskog kluba Kraljevica, rezerviran je i za jedinstveno Podmorsko hodočašće sv. Nikoli na Oštru. Ovo Podmorsko hodočašće još je posebnije budući da će se osim ronjenja do kipa održati i otvaranje izložbe podmorskih staništa Mare Modul.


Skulpture projekta "Mare Modul" postavljene su u podmorje ispred KPA Adria u Kraljevici u studenom ove godine. Projekt Mare Modul provodi se u sklopu znanstvenog projekta Merces, u sklopu kojega su umjetnici izradili keramičke skulpture, čija je konačna namjena da postanu staništa za morske organizme. Izložba podmorskih staništa biti i službeno otvorena za razgledavanje na jubilarnom Desetom podmorskom hodočašću Svetom Nikoli.

Nakon ronjenja i otvaranja izložbe u dvorani PraktikUM s početkom u 15 sati održat će se predavanje i projekcija o Projektu Mare Modul, Ekspedicija Palagruža 2018. i Predstavljanje knjige o puževima golaćima Jadrana.

I ove godine, u subotu 8. prosinca građani i gosti moći će uživati, vidjeti i čuti tradicijsku glazbu i plesove od Slavonije do Kvarnera na 2. po redu Folklornoj smotri povodom Mikuljne u organizaciji Kulturno umjetničkog društva “Lanterna”.

Dani sv. Nikole u Kraljevici završavaju 9. prosinca u sportskom duhu i to 19. po redu šahovskim turnirom povodom sv. Nikole i tradicionalnim košarkaškim turnirom.


“Sv. Nikola je zaštitnik našega grada i svetac kojem se posebno vesele djeca, stoga je poseban naglasak u programu Mikuljne va Kraljevici stavljen na djecu i mlade. U želji da se djeca posebno obraduju i vesele uz podjelu poklona održat će se radionica koja će biti posvećena samo njima i njihovom zaštitniku Sv. Nikoli. Dan grada je i prilika da se prisjetimo svega što smo radili u proteklih godinu dana te da posebno nagradimo sve one koji svojim doprinosom unaprjeđuju razvoj grada i kvalitetu života.  Također, prilika je i da posebno nagradimo mlade, a pritom mislim na naše najuspješnije učenike i studente kojih je ove godine najviše do sada. Upravo ta činjenica nas čini ponosnima i motivacija nam je za dalje”, naglasila je Paula Vučković, zamjenica kraljevičkog gradonačelnika.
 
Duh Svetog Nikole u srcima Kraljevičana

“Svaki grad ima svoje simbole, obilježja, slike koje govore o gradu, a Kraljevica se diči bogatim povijesnim naslijeđem, kulturnom baštinom koja progovara o identitetu naroda, kulturi i životu na ovim prostorima. Kaštel Zrinski, Dvorac Frankopan, brodogradilište, crkva Svetog Nikole točke su prepoznatljivosti našeg grada. Dugačka je i vrlo jaka povezanost upravo župe Svetog Nikole i Grada Kraljevice. Godine 1795. Papa Pio VI je svetište Svetog Nikole obdario povlasticom po kojoj će svi oni koji na dan Svetog Nikole- 06. prosinca posjete svetište biti odriješeni vremenskih grijeha. Dakle, prije punih 223 godine. Prvi put je Dan Grada Kraljevice povezan uz dan Sv. Nikole kao zaštitnika grada u prosincu 1992. i ove godine slavimo 26 godina povezanosti Dana grada s Blagdanom Svetog Nikole. Na svečanosti održanoj 5. prosinca 1992. u Narodnoj knjižnici i čitaonici u svom govoru tadašnji župnik Mijo Liković je prisutnim Kraljevičanima i prijateljima Kraljevice obrazložio kako je dvije godine ranije, prilikom proslave 200. obljetnice župe, došlo do ideje po kojoj je upravo blagdan Svetog Nikole predložen za Dan Kraljevice. Ove smo godine upriličili bogat program za Mikuljnu, te koristim ovu priliku pozvati sve sugrađane i goste da nam se pridruže u danima u kojima slavimo našeg zaštitnika i obilježavamo Dan Grada. 20. po redu tradicionalno hodočašće pomoraca, Svečana Sjednica Gradskog Vijeća grada Kraljevice, jedinstveno podmorsko hodočašće kipu Svetog Nikole i podmorska izložba, Folklorna smotra, koncerti, programi za najmlađe, sportska nadmetanja, druženje s građanima, svečana misa i procesija, te dolazak samog Svetog Nikole u susret najmlađima dio su zbivanja kojima ćemo obojiti ovogodišnju proslavu. Sveti Nikola jest jedan od najvećih Svetaca, zaštitnik pomoraca, putnika, ribara, zaštitnik siromašnih, potrebitih i svih onih kojima je potrebna pomoć. Kroz svoj život širio je ljubav i dobrotu, i pomagao nevoljnima šireći vjeru. Prema vjerovanjima činio je čudesa, smirivao uzburkana mora, imao moći ozdravljenja, borio se protiv nepravdi i za ljubav prema bližnjima. Svoje bogatstvo i dobrotu dijelio je nesebično i širio radost oko sebe. Svim građankama i građanima Kraljevice, hodočasnicima, gostima od srca čestitam Blagdan Svetog Nikole i Dan Grada Kraljevice. Želim Vam da darujete oko sebe, širite ljubav i dobrotu, da činite jednostavna dobra dijela čudesa, da nađete smiraj od uzburkanih mora. Želim Vam, želim nam da se barem dio duha Svetog Nikole prenese u naša srca”, poručio je Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Detaljan program i satnicu događanja ovogodišnje Mikuljne možete pogledati OVDJE.