Kraljevica 26. ožujak 2020.

Dalibor Čandrlić: “Danas imamo samo jedan prioritet”

Dalibor Čandrlić: “Danas imamo samo jedan prioritet”

Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, u ovim teškim i zahtjevnim vremenima, građane poziva na strpljenje, razboritost i pribranost te poručuje kako će Grad učiniti sve da im pomogne. 

“U ovo teško i zahtjevno vrijeme pozivam svoje drage sugrađane na strpljenje, razboritost i pribranost. U ovome smo svi skupa i zato nam je potrebna uzajamnost i zajedništvo, a naročito da u solidarnosti i nesebičnosti ostanemo pozitivni i optimistični. I ovo će proći, a o svima nama ovisi koliko brzo i s kakvim posljedicama. Mi ćemo kao Grad učiniti sve, ali baš sve da pomognemo građanima proći kroz ovo iskušenje na što lakši način. Tu smo i idemo dan po dan, strpljivo, oprezno, ali i odlučno. Pratimo ritam i odluke Stožera civilne zaštite RH i preko našeg Stožera ih kontinuirano provodimo i nadziremo na području Grada Kraljevice. Sve odluke kronološki objavljujemo na web stranicama Grada, na Fb stranicama i oglasnim pločama. Zatvorili smo vrtiće, sve prostore u vlasništvu grada, ugostiteljske objekte, škole ne rade, dječja igrališta i parkovi, obustavili smo javni prijevoz, zabranili izlaz iz mjesta prebivališta i to jednostavno tako mora biti. Ne postoji ovog časa drugo rješenje. Čitav niz odluka samo s jednim zajedničkim ciljem- zaustaviti širenje virusa. Stožer civilne zaštite Grada Kraljevice preko noći posao je najvažnije tijelo Grada. U stalnoj smo komunikaciji i djelujemo maksimalno koordinirano po svim naseljima jedinice lokalne samouprave i potpuno smo podređeni cilju. Krivulja porasta zaraze mora biti položena i blaga i o tome ovisi postotak smrtnosti. Dakle, odgovornost svakog pojedinca u zajednici ima za posljedicu niži ili veći stupanj smrtnosti, odnosno oporavka” rekao je Čandrlić. 


“Osim zdravstvenih posljedica, odgovornost pojedinca utječe i na ekonomske posljedice posredno. Dakle, svojom disciplinom i odgovornošću svaki pojedinac na najdirektniji način određuje ishod pandemije, duljinu trajanja pandemije, kao i ekonomske posljedice. Iako priča ima poprilično nepoznanica iz mnogih dosad poznatih podataka nazire se put ka cilju. Kada usporedimo zatvorene slučajeve i postotke smrtnosti, odnosno oporavka kod zatvorenih slučajeva po zemljama dolazimo do zapanjujućih, frapantnih podataka, nezamislivih razlika u uspješnosti ishoda ove pandemije, podataka koji govore o spremnosti, disciplini i ustrajnosti po kojem se hvatamo u koštac s neprijateljem. Zemlje poput Kine, Južne Koreje dale su prave odgovore i pokazale spremnost reakcije i ozbiljnost. Neke su svoju olakost, površnost i ignoranciju skupo platile ljudskim životima i ne naziru kraja pandemiji. Stoga, samo je jedan put i ne postoji drugi. Zato još jednom pozivam sve građane na ustrajnost i ozbiljnost. Znam kako nije jednostavno, kako je sve ovo novo, kako u svakom od nas traži promjenu načina na koji smo uzimali zdravo za gotovo život i svijet oko nas, shvaćali i probavljali životne procese, ljude oko sebe, kako ovo traži od nas i naših glava kopernikanski obrat. Koliko god se čini puno, za ljudski život i ljude je malo. Idemo korak po korak. Na lokalnoj razini pratimo ritam, Stožer je srce grada. Usklađujemo i donosimo odluke, pratimo njihovo provođenje, nadziremo stanja po naseljima, komuniciramo, kontroliramo. Danas sam naručio 5000 maski, jer želimo smanjiti svaku mogućnost. prenošenja makar i za milimetar. Jučer smo imali neke druge prioritete, danas samo jedan. Jer naš odabir je život”, poručio je kraljevički gradonačelnik.