Kraljevica 29. lipanj 2024. Klaudio Vrančić

“Delali smo brodi kantajuć” pjevalo se na otvorenju KKL-a

“Delali smo brodi kantajuć” pjevalo se na otvorenju KKL-a
Obljetničkim nastupom “Zvijezde Danice” svečano je otvoreno “Leto va Kraljevici”, kao i “Kraljevačko kulturno leto”

Tradicionalne manifestacije “Leto va Kraljevici” i “Kraljevačko kulturno leto” počele su sinoć uz jedinstveno glazbeno uprizorenje, Hrvatskog glazbenog društva “Zvijezda Danica”, pod simboličnim nazivom - “Delali smo brodi kantajuć”.


U svojevrsnoj maloj glazbenoj drami članovi Društva publici su “ispričali” priču o povijesnoj povezanosti pjevača “Zvijezde Danice” i kraljevičkog škvera. Tekst je na kraljevičkoj čakavici napisao Frane Frleta, večer je ukrašena stihovima Ružice Tralić Divković i Vladimira Nazora, a stihove je pratila glazba. Posebno treba izdvojiti praizvedbu djela “Delali smo brodi kantajuć” što ga je za ovu priliku skladao Frleta.


Na samom početku “Zvijezda Danica” izvela je himnu Kraljevačkog kulturnog leta, zastavu KKL-a podigli su članovi Frankopanske straže, a okupljene su pozdravili kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić i direktorica Turističke zajednice grada Kraljevice Jelena Mateševac Skočilić. 


“Zvijezda Danica”, koja ove godine slavi 130. rođendan, sinoćnjim je nastupom odala počast Škveru, iza kojeg je nevjerojatnih 295 godina postojanja. A koliko im znači more Kraljevičani su pokazali i ranije istog dana, kada je u Frankopanu svečano otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje.


“Leto va Kraljevici”, koje je sjajno počelo, Kraljevičanima i njihovim gostima kroz srpanj i kolovoz nudi bogat kulturni, zabavni i sportski program, u kojem će i oni najizbirljiviji pronaći nešto za sebe.