Kraljevica 5. prosinac 2022. Boris Miočić

Djeci najdraži svetac s darovima stigao u svoju Kraljevicu

Djeci najdraži svetac s darovima stigao u svoju Kraljevicu
Sveti Nikola podijelio je darove polaznicima Dječjeg vrtića “Orepčići”, ali i drugoj djeci s područja Kraljevice

U sklopu “Mikuljne 2022.”, manifestacije kojom Kraljevičani tradicionalno obilježavaju blagdan svog sveca zaštitnika svetog Nikole, u Domu kulture i sporta održana je priredba za najmlađe “Sv. Nikola daruje djecu”. 


Prepuno gledalište prvo je “zagrijala” plesna skupina “Dance Queen” te mališani Dječjeg vrtića “Orepčići”, nakon čega je uslijedio vrhunac priredbe, dolazak dječjeg najdražeg gosta. 

Sveti Nikola podijelio je darove za ukupno 139 polaznika Dječjeg vrtića “Orepčići”, ali i 67 poklona za djecu s područja Kraljevice koja ne pohađaju tu predškolsku ustanovu. U “nabavci” mu je dakako i ove godine pomogao Grad Kraljevica. 


Nakon podjele poklona mališani su se oduševljeno fotografirali sa zaštitnikom djece i pomoraca, zahvaljujući mu na bogatim paketima prepunima igračaka i slatkiša.    

Sveti Nikola 
 
Sveti je Nikola rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole. Osim djece i pomoraca sveti je Nikola i zaštitnik: mornara, ribara, trgovaca, pekara, ali i brojih gradova pa tako i Kraljevice.