Kraljevica 1. prosinac 2019.

Hodočasnici iz Rijeke 21. puta morem stigli u Kraljevicu

Hodočasnici iz Rijeke 21. puta morem stigli u Kraljevicu
Devet brodova sa stotinjak hodočasnika jutros oko 10 sati stiglo je u Kraljevicu u sklopu 21. Tradicionalnog hodočašća pomoraca. Nakon okrijepe na rivi okupljeni su u procesiji krenuli prema crkvi svetog Nikole, gdje je služena sveta misa. 

Vid, Sfera i Vila Velebita predvodili su konvoj od devet brodova, koji su jutros stigli u Kraljevicu, sa stotinjak hodočasnika iz Rijeke i okolice. Tradicionalno hodočašće pomoraca, koje je ove godine dočekalo svoje 21. izdanje dio je bogatog programa “Mikuljne”, kojom Kraljevičani slave svog nebeskog zaštitnika. 


“Sveti Nikola za Kraljevicu znači jako puno, on je zaštitnik našeg grada. Ovo hodočašće je na neki način uvod u proslavu Dana Grada. Uvijek nam je drago kada pomorci dolaze na hodočašće svetom Nikoli, koji je i njihov zaštitnik. Kraljevica je grad na moru, Kraljevičani su kroz povijest živjeli od mora, tako je i danas iako u manjem obimu i dalje smo vezani uz more”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. 


Na rivi su hodočasnike puna srca dočekali dobro raspoloženi domaćini, a nakon okrijepe zajedno su u procesiji krenuli prema crkvi svetog Nikole, gdje je svetu misu služio vlč. Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije.


“To je jedna lijepa tradicija koja se njeguje, koju ćemo i dalje čuvati. U mislima smo s našim pomorcima u cijelom svijetu. Ove godine imamo i nekoliko jubileja, 70 je godina Pomorskog fakulteta u Rijeci, 170 godina Pomorske škole u Bakru”, naglasio je lučki kapetan Darko Glažar.


“Sveti Nikola nam znači puno, ali osjećam bojazan da se ova tradicija pomalo gasi. Iduće godine će ovo svetište slaviti 225 godina postojanja. Mi to na žalost ne znamo valorizirati”, poručila je Marica Njegovan iz Riječke nadbiskupije.


Na povratku iz Kraljevice konvoj brodova s hodočasnicima tradicionalno će se zaustaviti u Bakru i Kostreni.

U Kraljevicu po oprost grijeha

Osim pomoraca u Kraljevicu će ovih dana zasigurno hodočastiti mnogi, pogotovo na sam blagdan Svetog Nikole. Naime, još je davne 1795. najstarijem svetištu sv. Nikole s ove strane Jadrana Papa Pio VI., dao posebnu poslanicu, u kojoj stoji da će svi koji u kraljevičko svetište dođu na dan Svetog Nikole dobiti oproštenje grijeha.