Kraljevica 2. prosinac 2018.

Jubilarni 20. puta hodočasnici stigli u grad sv. Nikole

Jubilarni 20. puta hodočasnici stigli u grad sv. Nikole
Stotinjak hodočasnika, na desetak brodova i barki, jutros je, jubilarni 20. puta morem iz Rijeke stiglo u grad svetog Nikole. Tradicionalnim hodočašćem pomoraca počela je ovogodišnja “Mikuljna va Kraljevici”.
 
Tradicionalno hodočašće pomoraca dočekalo je svoje jubilarno- 20. izdanje. Konvoj plovila, koji je jutros oko 9 sati krenuo iz Rijeke, sat i pol kasnije, doplovio je pred grad svetog Nikole. Hodočasnike su domaćini, okupljeni na kraljevičkoj rivi, kao i svake godine do sada, dočekali raširenih ruku i punog srca. 
 
S desetak brodova i barki, predvođenih brodom lučke kapetanije “Vid”, u grad je stiglo stotinjak hodočasnika, koji su nakon okrijepe na rivi u procesiji krenuli prema crkvi svetog Nikole, gdje je služena sveta misa. 
 
Zaštitnik pomoraca i Kraljevice
 
“Sveti Nikola je između ostalog zaštitnik pomoraca i uvijek smo se u nevoljama obraćali i molili njemu. Ovo je jedna lijepa tradicija, koju nastavljamo s ciljem da je prenesemo mlađima”, naglasio je lučki kapetan Darko Glažar.
 
“Sveti Nikola je za zaštitnika Kraljevice izabran 1992. na sjednici Gradskog vijeća. Za mene kao gradonačelnika je sjajno što je jedan od najvećih svetaca zaštitnik Kraljevice. S obzirom na to da je Sveti Nikola i zaštitnik pomoraca, a ja sam i osobno bio pomorac, to je za mene dvostruko zadovoljstvo”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, naglasivši kako je Tradicionalno hodočašće pomoraca od iznimnog značaja za Kraljevicu i Kraljevičane.

Hodočasnicima oprost grijeha
 
Pomorci zasigurno nisu jedini koji će ovih dana hodočastiti u Kraljevicu. Naime, najstarijem je svetištu sv. Nikole s ove strane Jadrana Papa Pio VI., još davne 1795. godine, dao posebnu poslanicu, u kojoj stoji da će svi koji u kraljevičku crkvu dođu na dan Svetog Nikole dobiti oproštenje grijeha. 
 
Tradicionalnim pomorskim hodočašćem započela je ovogodišnja “Mikuljna”, manifestacija bogata događanjima, koja se održava u čast kraljevičkog zaštitnika svetog Nikole.