Kraljevica 15. ožujak 2017.

Kraljevica po padu broja nezaposlenih u hrvatskom vrhu

Kraljevica po padu broja nezaposlenih u hrvatskom vrhu
Grad Kraljevica, u konkurenciji 128 hrvatskih gradova, nalazi se na visokom devetom mjestu po padu nezaposlenosti. U siječnju ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje našlo se 12.3 posto manje Kraljevičana nego u istom mjesecu 2016. 
 
“Crna lista” HZZ-a smanjila se, od siječnja 2016. do istog mjeseca ove godine, za nemalih 16.7 posto, odnosno za gotovo 50 tisuća osoba. U top 10 hrvatskih gradova koji su najviše smanjili nezaposlenost našao se je tek jedan grad iz naše županije- Kraljevica. 
 
Po analizi portala gradonacelnik.hr, prema službenim podacima HZZ-a, Kraljevica se našla na 9. mjestu, od 128 hrvatskih gradova. Ispred Kraljevice, u kojoj je nezaposlenost smanjena za značajnih 12.3 posto, nalaze se samo: Klanjec, Sveta Nedjelja, Oroslavlje, Samobor, Zlatar, Varaždin, Ludbreg i Pregrada.
 
“Mene iskreno govoreći nije previše iznenadio taj podatak. Nedavno sam tražila komparativne podatke o broju nezaposlenih za razdoblje od 2013. do 2017. U ovo vrijeme 2013. je na području Kraljevice bilo oko 360 nezaposlenih. To je bilo vrijeme u kojem je brodogradilište išlo u stečaj. Sada imamo oko 150 nezaposlenih, što je ogromna razlika, a to je pred sezonu, što znači da očekujemo dodatni pad. U svibnju bi ta nezaposlenost trebala pasti ispod sto osoba, što je brojka koja nas svrstava među gradove i općine u kojima je nezaposlenost gotovo zanemariva jer uvijek postoji dio ljudi koji iz raznih razloga nemaju mogućnost zapošljavanja,” kaže kraljevička gradonačelnica Nada Turina- Đurić.
 
Put oporavka, nakon zatvaranja škvera, nije bio lak. No, danas je Kraljevica, što se smanjenja broja nezaposlenih tiče, u samom hrvatskom vrhu. 
 
“Tome je najznačajnije doprinijela revitalizacija proizvodnje u brodogradilištu. Tvrtke Dalmont i Kvarnerplastika, koje djeluju na području brodogradilišta su značajno zapošljavale proteklih godina. Otvaraju nove poslove. Još neke tvrtke, poput MGS Grupe i Neografa imaju za Kraljevicu značajan broj zaposlenih. Nadam se da će još tvrtki doći u Kraljevicu jer nudimo solidne mogućnosti za poslovanje i očekujemo da ćemo i u narednom razdoblju dobivati ovakve i bolje vijesti,” zaključuje kraljevička gradonačelnica.