Kraljevica 6. prosinac 2021. Klaudio Vrančić

Kraljevičani uz marendu nazdravili u čast svetog Nikole

Kraljevičani uz marendu nazdravili u čast svetog Nikole

Dan Grada Kraljevice i blagdan njegova nebeskog zaštitnika- svetog Nikole Kraljevičani su jutros obilježili prigodnim druženjem uz marendu “sprid marketa”

Tradicionalnim druženjem brojni su građani jutros obilježili Dan Grada Kraljevice i blagdan njegova nebeskog zaštitnika- svetog Nikole. 


Djelatnici Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem i predsjednicom Gradskog vijeća Paulom Vučković Kraljevičanima su “sprid marketa” podijelili stotinjak porcija rižota s lignjama i isto toliko porcija junećeg gulaša s palentom, koje je pripremio Hotel Kraljevica. 


“Danas, na Dan Grada, željeli smo se podružiti s građanima s obzirom na to da zbog, poznatih okolnosti, dugo nismo bili u mogućnosti. Mikuljnu obilježavamo cijeli tjedan uz niz događanja i tako nastavljamo lijepu tradiciju“, poručio je Čandrlić, čestitavši Kraljevičanima njihov dan.


Uoči druženja u kraljevičkoj je crkvi svetog Nikole služena sveta misa za djecu, dok će u popodnevnim satima biti svečana sveta misa s procesijom. 
 
Sveti Nikola 
 
Sveti je Nikola rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole. Osim djece i pomoraca sveti je Nikola i zaštitnik: mornara, ribara, trgovaca, pekara, ali i brojih gradova pa tako i Kraljevice.