Kraljevica 25. lipanj 2018.

Kraljevička “oaza” za sve zaljubljenike u tehničku kulturu

Kraljevička “oaza” za sve zaljubljenike u tehničku kulturu
Tisuće zaljubljenika u tehniku iz cijele Hrvatske u proteklih je trinaest godina pošlo kroz Nacionalni centar tehničke kulture u Kraljevici. Aktivno će u centru biti i ovog ljeta, kada će se, u sklopu Ljetne škole, održavati radionice elektrotehnike, robotike, modelarstva i informatike.

Nacionalni centar tehničke kulture u Kraljevici, smješten u zgradi bivše vojarne “Mornar”, koji spada pod Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, svečano je otvoren 2005. godine. Od tada do danas u centru su realizirani brojni programi.

“Većina programa organizirana je preko zajednica, saveza, škola… Imamo dobru suradnju s Osnovnom školom Kraljevica. Učenici su prošle školske godine sudjelovalo na radionicama modelarstva i robotike. Škole koje žele unaprijediti tehničku kulturu mogu doći ovamo, a imamo i radionice za srednjoškolce, koje su u tehničkom smislu zahtjevnije. Programe osmišljavaju i vode naši djelatnici, ali i vanjski suradnici, koje ugostimo i pružamo im podršku u organizaciji. Uskoro nam kreće i program Ljetne škole, koji traje deset dana. Dolaze nam djeca iz cijele Hrvatske i sudjeluju u raznoraznim radionicama vezanim za tehničku kulturu, kao što su radionice elektrotehnike, robotike, modelarstva i informatike. Između radionica organizirane su slobodne aktivnosti”, rekla je Svijetlana Grubišić, nova voditeljica Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici.

U centru je moguće organizirati: vikend- tečajeve, terensku nastavu, različite tehničke, kreativne i informatičke radionice, ljetne i zimske škole, natjecanja, izložbe, smotre, pripreme za natjecanja, usavršavanja, seminare, savjetovanja, okrugle stolove, susrete, škole i natjecanja. U Kraljevici tako često gostuju zaljubljenici u tehniku iz cijele Hrvatske.

“Mi kao studij politehnike Sveučilišta u Rijeci ovdje održavamo terensku nastavu. Teorijski dio učimo na fakultetu, a ovdje imamo praktičnu primjenu. Suradnja s centrom je odlična, za pohvalu. Izišli su nam u susret sa svime što smo tražili. Pošto oni sve imaju prilagođeno za srednje i osnovne škole tražili smo da se podigne na veći nivo što su oni bez problema odradili, tako da provodimo dio terenske nastave bez ikakvih problema“, rekao je Goran Salopek s Odsjeka za politehniku Sveučilišta u Rijeci.

Nacionalni centar tehničke kulture u službenom je posjetu obišla zamjenica kraljevičkog gradonačelnika Paula Vučković, koja se pobliže upoznala s radom centra naglasivši njegov značaj, kako za Kraljevicu, tako i za cijelu Hrvatsku.

“Velika je važnost Nacionalnog centra tehničke kulture, koji se nalazi u Kraljevici. Drago mi je što je Kraljevica poznata po tome da učenici i studenti iz cijele Hrvatske mogu doći ovdje i razvijati svoje vještine, inovativnost i kreativnost. Centar je poznat diljem Hrvatske, ali Kraljevičani ne znaju previše o programima i svime što se u centru radi. Naši sugrađani, kao i stanovnici okolnih mjesta i gradova s time bi trebali biti upoznati. Također, zadovoljna sam inicijativom nove voditeljice, koja Grad želi više uključiti u rad centra, a mi kao Grad ćemo sigurno podržavati sve oblike suradnje s centrom”, zaključila je Paula Vučković, zamjenica kraljevičkog gradonačelnika.

Komentari