Kraljevica 18. listopad 2019.

Kraljevička "Zvijezda Danica" Rijeci poklanja veliki koncert

Kraljevička "Zvijezda Danica" Rijeci poklanja veliki koncert

Velikim koncertom u Rijeci Hrvatsko glazbeno društvo “Zvijezda Danica” iz Kraljevice sljedećeg će četvrtka nastaviti obilježavanje 125. godina postojanja i neprekidnog rada.

Hrvatsko glazbeno društvo “Zvijezda Danica” iz Kraljevice slavi 125. godišnjicu. Prvi u nizu velikih koncerta tim je povodom održan na otvaranju ovogodišnjeg Kraljevačkog kulturnog leta, a turneja po hrvatskim gradovima kreće iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.


“Budući da je broj godina koje stoje iza ovog društva poprilično velik, poglavito kada se radi o neprekinutom radu, HGD Zvijezda Danica svoje stoljeće i kvarat odlučilo je proslaviti u gradovima u kojima djeluju zborovi i orkestri, prijatelji društva ili gradovima koji su obilježili rad i povijest društva”, ističe umjetnički voditelj Frane Frleta. 


“Zvijezda Danica” osnovana je na jesen 1894., a osnivač i prvi voditelj bio je Ivan Jakovčić Hijacintov. Zanimljivo je da društvo kroz povijest nikada nije prekidalo svoj rad pa čak ni u vrijeme Drugog svjetskog rata i jedno je od najstarijih glazbeno- amaterskih društava u ovom dijelu Europe. Bogata je povijest društva protkana brojnim uspjesima. Prepoznao je to i jedan od najvećih hrvatskih skladatelja Ivan pl. Zajc, koji je 1911. napisao skladbu i posvetio je kraljevičkoj “Zvijezdi Danici”. 

Riječka će publika u četvrtak 24. listopada, s početkom u 20 sati, imati priliku uživati u glazbenoj monodrami koja personificira “Zvijezdu Danicu” kao stariju gospođu, mladu duhom, koja govori o svom životu, dok je pjesmom prati zbor, uz glasovirsku pratnju Daniele Perković.