Kraljevica 3. listopad 2022. Klaudion Vrančić

Križišćani proslavili Belu nedilju uz mlado vino i Crescendo

Križišćani proslavili Belu nedilju uz mlado vino i Crescendo
Najbolji gulaš na "Beloj nedilji" skuhali su “Hektor i žohari”, a pobjednik malonogometnog turira je ekipa “Guttman & Zelle”

Tradicionalna fešta od mladog vina, prve nedjelje u listopadu, od pamtivijeka se slavi na Križišću, malenom mjestu koje tako odaje počast svojoj stoljetnoj vinarskoj i vinogradarskoj povijesti.


A jučer se, na školskom igralištu, slavilo uz opojne mirise kotlića. Snage je u kuhanju gulaša odmjerilo deset ekipa, za koje su organizatori pripremili meso i kapulu, dok su začine morali donijeti sami te pokazati svoje kulinarsko umijeće. 


Žiri, koliko smo čuli, nikada nije imao teži posao. Lošeg gulaša naprosto nije bilo. A najbolji je skuhala ekipa maštovitog naziva- “Hektor i žohari”. Drugo mjesto osvojili su “Stipčići”, a treće Brzi i žestoki”. Medalje i pehare podijelili su im kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić i Jelena Mateševac, direktorica TZG Kraljevice.


Dok su vrijedne ekipe kuhale u crkvi Presvetog srca Isusova misno je slavlje služio vlč. Goran Casalonga, a nakon svete mise glazbenim su se nastupom predstavili članovi Kulturno umjetničkog društva Eugen Kumičić.


Tijekom dana su svoje proizvode izložili OPG- ovi, a održan je i turnir u mini nogometu “Tri na tri”, koji je okupio šest ekipa. Prvo mjesto osvojili su “Guttman & Zelle”, drugo “Centar Križišće”, a treće “Old School NK Naprijed”. 


“Belu nedilju” na Križišću je, uz pomoć Grada Kraljevice i Turističke zajednice grada Kraljevice, organizirao Mjesni odbor Križišće, na čelu sa Sanjinom Juričićem, koji je poručio kako za sve Križišćane “Bela nedilja” puno znači, tradicija je to, kaže, koja se mora njegovati.