Kraljevica 8. prosinac 2018.

Laureati Smilja Burić, Ema Hajdinić i “Dance Queen”

Laureati Smilja Burić, Ema Hajdinić i “Dance Queen”
Kraljevičani slave svog zaštitnika- svetog Nikolu, kao i Dan Grada. Tradicionalno, tom je prigodom održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljene gradske nagrade i priznanja. Ona najprestižnija, za životno djelo, uručena je Smilji Burić. 
 
Dvadeset i šest godina prošlo je od kada je, u prosincu 1992. godine, sveti Nikola proglašen zaštitnikom Kraljevice. U čast svog zaštitnika Kraljevičani 6. prosinca slave Dan Grada, a “Mikuljna” svake godine donosi i brojna događanja.
 
Jedno od najznačajnijih svakako je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice, koja je i ove godine okupila brojne uzvanike, prijatelje Kraljevice. 
 
Najveći proračun do sada
 
Na samom početku okupljene je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice Vesna Špalj, naglasivši kako je vijeće u proteklom razdoblju donijelo niz odluka, posebno istaknuvši činjenicu da je donesen proračun za 2019. godinu te da se radi o najvećem proračunu do sada. 
 
“Dovoljno je reći da su obuhvaćeni neki stari, ali i neki novi projekti, da smo vodili računa o kulturnim, sportskim, zdravstvenim i socijalnim potrebama naših građana, da ćemo i dalje podizati standard predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja te voditi brigu o izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture”, poručila je Špalj.
 
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice bila je idealna prilika za osvrt na proteklu godinu, ali i najavu projektima bogate 2019., koja polako kuca na vrata.
 
Dvorac Frankopan i lučica Carovo
 
U prigodnom filmu okupljene su Kraljevčani upoznali s brojnim projektima na području Grada. Izdvojiti svakako treba projekt energetske obnove i uređenja osnovne škole, koji je pri samom kraju, zahvaljujući kojem će nakon 40 godina kraljevički osnovnoškolci dobiti obnovljenu i energetski učinkovitiju školu. Među kapitalnim projektima ističu se uređenje Dvorca Frankopan i Lučice Carovo.
 
U sklopu kulturno- turističkog projekta “Putovima Frankopana”, u kojem Grad sudjeluje s PGŽ i resornim ministarstvom, uređenje centra za posjetitelje, sanitarija, pročelja i stolarije dvorca, potpuno uređenje okoliša dvorca i unutarnjeg atrija očekuje se krajem 2019. godine. Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna.
 
Uz spomenuti okoliš Frankopana uredit će se i obližnja lučica Carovo. Zahvaljujući sporazumu o izgradnji nove lučice Carovo, koji je potpisan s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Primorsko- goranskom županijom, realizirat će se jedan od najvećih projekata u novijoj povijesti Kraljevice.
 
Dodatna 2 milijuna kuna za Carovo
 
Zanimljivo, uoči početka svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Kraljevice dodatak ugovoru o sufinanciranju projekta “Izgradnja komunalnih vezova u luci Carovo”, vrijedan 2 milijuna kuna, potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar- Kraljevica- Kostrena Dijana Mihaljević.
 
Realizacijom projekta, vrijednog 7,5 milijuna kuna Kraljevičani će dobiti nove, sigurnije vezove, kao i dodatnih 60- tak vezova. Uz to uskoro kreće nabava za izgradnju novog parkirališta za 30- tak vozila na lokaciji Carovo iznad Škarpine, a na proljeće i za novi sportsko- dječji park tik do nove lučice Carovo. 
 
Uređenjem Dvorca Frankopan i izgradnjom nove lučice Carovo s novim parkovima i parkiralištem taj će dio Kraljevice dobiti sasvim novu, atraktivnu vizuru.
 
Kraljevicu priključiti Bakru, Crikvenici i Novom Vinodolskom
 
Od budućih projekata izdvojiti svakako treba novi centar Šmrike sa zgradom POS-a, proširenje groblja za gotovo 130 grobnih mjesta, kao i projekt novog trga Zrinski, odnosno Ljetne pozornice. Spomenuti treba i projekt uređenja plaža i šetnica na Oštru, kao i energetsku obnovu Doma kulture, sustav vodovoda i kanalizacije te cestovnu infrastrukturu, a nastavljaju se i ulaganja u pomorsko dobro.
 
“Mi se ne bojimo budućnosti. Spomenuti projekti su početak plovidbe na koju smo se zaputili. To su projekti koje želimo realizirati u kratkom roku, međutim iza njih spremamo drugi val novih projekata. Imamo sliku onoga što moramo napraviti. Pomorskim žargonom otpustili smo cime, našli smo kurs i digli okretaje. Plovidba je zanimljiva, svakim danom se pokazuju novi horizonti. Kraljevicu želimo priključiti jednoj pozitivnoj kompoziciji u kojoj su danas Bakar, Crikvenica i Novi Vinodolski. Sve što radimo, radimo za naše ljude”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.  
 
Vizija, ljubav, volja i snaga
 
Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice prisustvovali su brojni čestitari predvođeni ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, Tomislavom Klarićem, izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te primorsko- goranskim županom Zlatkom Komadinom.
 
“Sve ovo što sam vidio ovdje zaista nudi optimizam, vraća i budi Kraljevicu koja ima jednu posebnu povijesnu i kulturnu dimenziju”, naglasio je Butković, obećavši daljnju podršku ministarstva.  
 
“Ovdje se osjeti vizija, osjete se ljubav, volja i snaga. Siguran sam da će svi projekti koje su naši domaćini najavili biti ostvareni. Kraljevica je krenula i bit će naš ponos”, rekao je Klarić.
 
“Kraljevica je dokaz da se, kad se svi složimo, može dobro raditi. Zajedništvo daje rezultate- suradnja lokalne samouprave, Gradova, Općina, Županije i resornih ministarstava”, poručio je Komadina. 
 
U ime susjednih Gradova i Općina Kraljevičanima je čestitao crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, naglasivši kako se malo gradova može pohvaliti s toliko projekata u tako kratkom razdoblju.
 
Gradske nagrade i priznanja
 
U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su gradske nagrade i priznanja. Nagradu za životno djelo dobila je Smilja Burić za nesebičan rad na promidžbi Kraljevice te značajan doprinos razvoju kulture i društvenog života u gradu.
 
“Nisam ovo očekivala, ali jako sam zadovoljna i zahvalna. Nagrada mi znači jako puno, kažem to od srca i duše. Volim Kraljevicu, to je moj grad”, rekla je Burić.
 
Godišnje nagrade Grada Kraljevice dodijeljene su Plesnom klubu “Dance Queen”, iza kojeg su sjajni rezultati na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje su ponosno dizali zastave svoje zemlje i svog grada te devetogodišnjoj Emi Hajdinić, mladoj šahistici koja je u ovoj godini u Kraljevicu donijela odličja s brojnih natjecanja.
 
Zahvalnice Grada Kraljevice dobili su: Antonija Januzović, Borna Margitić, Dominik Abramović, Kulturno umjetničko društvo Lanterna, Dječji vrtić Orepčići, Kulturno umjetničko društv Eugen Kumičić, Dajana Jurčić, Ivan Bruketa i Društvo sportske rekreacije Atletico team.
 
Nagrađeni su i učenici i to: Gabriel Drenik, Lucija Tomić, Anja Baršić, Lucija Hefler, Ema Cifrek, Lorena Nemčić, Kristijan Jerčinović, Ivana Budisavljević, Ani Perušić, Antonio Cerović, Korina Ažić i Matea Pešut.