Kraljevica 22. listopad 2022. K.V.

Lijepa turistička priča razvija se u gradu svetog Nikole

 Lijepa turistička priča razvija se u gradu svetog Nikole
Turistička sezona u Kraljevici blizu rekordnoj 2019., raste broj privatnih iznajmljivača, organiziraju se nova događanja

Turistička zajednica grada Kraljevice ove je godine, u prvih devet mjeseci, zabilježila 53% više dolazaka i 31% više noćenja no u istom razdoblju lani. 2022. je bila i vrlo blizu rekordnoj 2019. jer je unatoč manjem broju noćenja zabilježen minimalan porast broja dolazaka. 


“Izuzetno smo zadovoljni s turističkom sezonom na kraljevičkom području. Brojke su stvarno dobre. Što se tiče dolazaka najviše gostiju na kraljevičko je područje stiglo iz susjedne Slovenije te iz Njemačke”, ističe Jelena Mateševac, direktorica TZG Kraljevice.

Najveći broj noćenja ostvaren je u kampu Oštro i privatnom smještaju, koji raste iz godine u godinu. TZG Kraljevica tako danas ima više od 200 iznajmljivača u Kraljevici, Šmriki, Nerizu, Velon Dolu, na Križišću i Bakarcu. Iznajmljivačima pomaže i Turistička zajednica, koja će tako i 28. ovog mjeseca organizirati besplatnu edukaciju- “Od A do Ž za iznajmljivače”.


Spomenuti svakako treba i kako u Kraljevici sustavno raste broj posjetitelja i izletnika, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva, Najviše ih dakako privlači atraktivan Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan. Samo u ljetnim mjesecima kroz Posjetiteljski centar je prošlo više od dvije tisuće gostiju. 

“Brojne grupe stižu nam i u posezoni, od naših dječjih vrtića i osnovnih škola, preko studijskih grupa pa sve do grupa iz Slovenije, Mađarske… Iza Kraljevice je jedan aktivan i lijepi period”, zaključuje direktorica kraljevičke Turističke zajednice. 


A taj su period, nakon Leta va Kraljevici i Kraljevačkog kulturnog leta, dodatno “ukrasila” neka nova događanja kao što su “Ex Tempore- Lanterna se budi”, šetnja “Putevima lovaca” na Bakarcu, radionica za najmlađe povodom Svjetskog dana turizma... A Frankopan je poslužio i kao lokacija za “srednjovjekovni teambuilding” jednoj inozemnoj tvrtki. No, lijepa turistička priča tu ne završava. 

“Imamo u planu brojne aktivnosti i za mjesece koji su ispred nas. Za prosinac, kada naš grad slavi svog zaštitnika- svetog Nikolu, u planu imamo i neka iznenađenja i novitete, a spomenimo i kako će, između ostaloga, Kraljevica dobiti svoj adventski foto kutak u centru grada”, za kraj najavljuje Mateševac.