Kraljevica 11. srpanj 2020.

Malena Šmrika u stotinu godina dala 83 učiteljice i učitelja

Malena Šmrika u stotinu godina dala 83 učiteljice i učitelja
U proteklih je stotinu godina malena Šmrika dala čak 83 učitelja i učiteljice. Njihove je priče, uz pomoć Sunčice Vučković, “ukoričila” Ivanka Bralić, autorica danas predstavljene knjige “Šmričke učiteljice i učitelji”.  

Šmrika je u posljednjih stotinu godina pravi izvor prosvjetara. Zanimljivi fenomen relativno malenog mjesta zaintrigirao je umirovljenu učiteljicu Ivanku Bralić, koja je i sama porijeklom iz Šmrike.  


“Jedan dan mi je palo na pamet da je u svim kućama oko mene po jedna učiteljica. Počela sam ih brojiti i brzo došla do broja trideset, ali kako ne živim u Šmriki i ne poznajem mlade ljude Sunčica mi je priskočila u pomoć”, rekla je Balić.

“Prva učiteljica rođena je oko 1840. godine to je bila Barbara Ružić, inače supruga riječkog gradonačelnika Đure Ružića. To je bila naša prva, šmrička učiteljica koju znamo. Nastavile smo brojati i došle do broja 83. Kriterij je bio da im je barem jedan roditelj iz Šmrike. Inače Šmrika ima još prosvjetara, koji nisu obuhvaćeni. Biografije su jako zanimljive i živopisne te pokazuju kako su se mijenjale kulturne, povijesne i društvene prilike”, kazala je koautorica Vučković. 


Među koricama knjige “Šmričke učiteljice i učitelji” ubrzo su se našle biografije 63 učiteljice i učitelja. Toliko ih je naime bilo voljno podijeliti svoju biografiju. Nastala je tako zanimljiva zbirka koja pokazuje veliku ljubav Šmričanki i Šmričana prema učiteljskom poslu.

“To je naprosto nemoguće da jedno maleno mjesto ima toliko učitelja. Svaka generacija dala je učitelja, mnoge od njih u vremenima koja nisu bila laka. Valjda su roditelji smatrali da je to jedno zanimanje koje ima siguran kruh”,  rekla je Bralić.  


“Šmričani su oduvijek odlazili u školu u Kraljevici, koja je jedna od pet najstarijih pučkih škola u Hrvatskom primorju. Možda je i ta činjenica pridonijela fenomenu“, zaključuje Vučković. 

Knjiga “Šmričke učiteljice i učitelji”, čiji je izdavač Udruga u kulturi Stol, svečano je predstavljena u Područnoj školi u Šmriki. Inače knjiga je tiskana u nakladi od 200 komada i prodaje se po cijeni od 50 kuna. 

Komentari