Kraljevica 28. lipanj 2024. Klaudio Vrančić

Mali muzej ribarstva i brodogradnje otvoren u Kraljevici

Mali muzej ribarstva i brodogradnje otvoren u Kraljevici
U Dvorcu Frankopan svečano je otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje Kraljevica

U prisustvu brojnih uzvanika i znatiželjnika večeras je svečanim rezanjem vrpce otvoren Mali muzej ribarstva i brodogradnje Kraljevica. Muzej je smješten na katu predivnog Dvorca Frankopan, čiji je dio (sjeveroistočna kula i dvije susjedne prostorije) za tu potrebu adaptiran i prenamijenjen.


Svečanosti su među ostalima prisustvovali: gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tamara Mataija, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ Izabela Linčić Mužić, kao i direktorica TZG Kraljevice Jelena Mateševac Skočilić te voditeljica LAGUR-a Tunera Ana-Marija Grubišić.

“Neizmjerno sam sretan jer i ja sam sin brodograditelja i mene je, kao i mnoge druge, škver othranio. Kraljevica je grad koji će za pet godina slaviti 300 godina brodogradnje. Brodogradnja kao djelatnost govori o našoj kulturi rada. Korak po korak dolazimo do toga da ovaj Dvorac, koji smo uspjeli obnoviti, postaje ono što smo željeli da bude. U prizemlju je nešto starija povijest Kraljevice, ovdje imamo Muzej, a planiramo i projekt Hrvatske vinske kuće, koji će zaokružiti funkcionalnost Dvorca. Dodatno ćemo oplemenjivati ove prostore, u planu je digitalizacija sustava i povezivanje spomenutih prostora. Cilj je da dvorac postane samoodrživ, da priča o našem identitetu, baštini kulturi, o onome što mi jesmo”, rekao je Čandrlić, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji važnog projekta.


Ravnateljica Mataija istaknula je zadovoljstvo otvaranjem Muzeja u kojem se na stručan način može prezentirati građa koja je kulturno dobro Republike Hrvatske, složila se s time pročelnica Linčić Mužić osvrnuvši se na bogatu povijest kraljevičkog škvera.

Okupljene je kroz muzej proveo muzejski savjetnik Nikša Mendeš. Mogli su razgledati zbirku maketa kraljevičkog brodogradilišta, ali i brojne predmete i ribolovni alate te fotografije, video materijale i tekstove, koje su za potrebe muzeja ustupili Udruga Stol i brojni građani.


Projekt Grada Kraljevice, čiji je partner bio Pomorski i povijesni muzej, financiran je kroz mjeru B.1.1. Mali muzeji ribarstvene i brodograditeljske baštine iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo kroz natječaj LAGUR-a “Tunera”. Ukupna vrijednost je 219.961,51 eura, od čega su bespovratna sredstva 99.050,56 eura, a preostalih 120.910,95 eura osigurao je Grad Kraljevica.

Večer je završila prigodno, svečanim otvaranjem Kraljevačkog kulturnog leta. U atriju Dvorca Frankopan “Zvijezda Danica” je održala obljetnički koncert simboličnog naziva - “Delali smo brodi kantajuć”.