Kraljevica 10. siječanj 2019.

Maškarana Kraljevica budi se ove subote

Maškarana Kraljevica budi se ove subote
Maškare, jedan od simbola Kraljevice, od subote će ponovno vladati gradom svetog Nikole i to puna dva mjeseca. Kraljevica, Šmrika, Križišće i Bakarac spremno čekaju najluđe doba godine.
 
Kraljevički Mesopustari će se ove subote u 16 sati, prvi puta u 2019., “spustiti” od Banja do rive, gdje će od gradonačelnika Dalibora Čandrlića preuzeti ključeve Grada. Maškare će tako i službeno preuzeti vlast u Kraljevici, kojom će vladati sve do 6. ožujka. 
 
Mesopustari će, u društvu pusta Adama, sudjelovati i na izboru kraljice Riječkog karnevala, karnevalu va Crikvenici, obilazit će okolna mjesta, dočekati goste, organizirati Dječju redutu, gostovati u Sloveniji i na Riječkom karnevalu, a njihova će vladavina završiti 6. ožujka, čitanjem šentence na mulu i druženjem uz bakalar. Maškarano ludilo i ove će godine zahvatiti i okolna mjesta. Maškare Dol- Križišće tako će, s tradicionalnom muzikom, svake subote obilaziti mjesto, a posjetit će i okolna mjesta i gradove te sudjelovati na Riječkom karnevalu. Posljednja će se četiri petka u Domu na Križišću održati maškarani tanci, a Križišćani zaboravili nisu ni na najmlađe, za koje će i ove godine organizirati dječju redutu.


Veselo će ove zime biti i u Šmriki i Bakarcu. Šmričke maškare pripremaju se za Riječki karneval, a obilazit će i okolna mjesta. Za Riječki karneval se pripremaju i članovi bakaračke udruge Čenguti, koji će u Bakarcu organizirati jedne maškarane "tance" i dječju redutu.