Kraljevica 30. studeni 2019.

Mikuljna 2019. otvorena izložbom “Koloristička fantazma”

Mikuljna 2019. otvorena izložbom “Koloristička fantazma”
Svečanim otvorenjem izložbe “Koloristička fantazma- Hinko Gudac akademski slikar”, u Dvorcu Frankopan je počela događanjima prebogata “Mikuljna va Kraljevici 2019.”

Kraljevičani slave svog zaštitnika svetog Nikolu, u čiju se čast tradicionalno održava “Mikuljna”, koja ove godine donosi brojna vjerska, kulturna, zabavna i sportska događanja.


Program ovogodišnje Mikuljne započeo je Svečanim otvorenjem izložbe “Koloristička fantazma- Hinko Gudac akademski slikar”.

Na lik i djelo poznatog umjetnika osvrnuli su se organizatori- predstavnici Udruge umirovljenika Grada Kraljevice, a okupljene su pozdravili i članovi obitelji Gudac, kao i zamjenica kraljevičkog gradonačelnika Paula Vučković, pozvavši ih da sudjeluju u bogatom programu Mikuljne. 


“Ova predivna izložba je dokaz da Kraljevica ima pojedince kojima se može ponositi i koji zaslužuju naše divljenje. Hvalevrijedno je istaknuti ih i upoznati javnost s njihovim radom”, naglasila je Vučković.

Hinko Gudac

Hinko Gudac rođen je na Sušaku 1912. Već kao dijete isticao se sklonošću prema prirodi i slikanju iste. S dvanaest je godina obolio od šarlaha, zbog čega je izgubio sluh. Kao odličan učenik dobiva stipendiju tadašnje Općine Kraljevica, a 1932. upisuje Kraljevsku akademiju za umjetnost i umjetnički obrt u Zagrebu. Bio je jedan od najboljih učenika u klasi te postaje nastavnik likovnog odgoja, a kasnije i profesor u Zavodu za odgoj gluhonijeme djece u Zagrebu. Kao slikar i kipar odlazi u Pariz gdje se pod utjecajem Giorgia de Chirica bavi nadrealizmom. Iza njega su brojne samostalne i skupne izložbe. Uz Pariz radio je i u Beogradu te New Yorku, a preminuo je 1991. u Rijeci.


Zanimljiva izložba “Koloristička fantazma” u Dvorcu Frankopan se može razgledati sve do 8. prosinca od 17 do 19 sati. 

“Mikuljna va Kraljevici” nastavila se u večernjim satima velikim slavljeničkim koncertom Harija Rončevića u kraljevičkom Domu kulture i sporta.