Kraljevica 3. rujan 2015.

Otvorena invalidska plaža u Kraljevici

Otvorena invalidska plaža u Kraljevici
U Kraljevici, ispred Centra za rehabilitaciju "Fortica", župan Zlatko Komadina i korisnik Centra Dario Jajčević otvorili su invalidsku plažu, čijim se uređenjem doprinijelo kvaliteti života korisnicima Centra, 53 djece i odraslih s poteškoćama u razvoju.
 
U uređenje plaže uloženo je 560 tisuća kuna, u čemu je Županija sudjelovala s 450tisuća, ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena s 50 tisuća, a Centar je uz pomoć donatora Rotary Cluba Rijeka i GD Crvenog križa Crikvenica ugradio lift za invalidne osobe vrijednosti 60 tisuća kuna. 
 
Županija kao osnivač i vlasnik od 1993. godine brine o djelatnosti ustanove, odnosno o pružanju socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom. Redovna djelatnost Centra financira se godišnje s oko milijun kuna, dok su od 2003. godine do danas županijska kapitalna ulaganja za potrebe Centra iznosila oko 4,6 milijuna kuna.
 
Zlatko Komadina je podsjetio kako je od ratnih vremena, kada je sa zadaćom zbrinjavanja izbjeglica s invaliditetom osnovana ova ustanova, Županija preuzela državnu kategorije zaštitite.
 
"Briga o ovoj populaciji je nešto što se jednostavno mora učiniti, jer oni ne mogu sami brinuti o sebi", naglasio je Župan.
 
Ravnateljica Centra Vesna Đujić izjavila je kako je otvaranjem plaže ostvarena velika želja kojom se poboljšala kvaliteta života korisnika Centra. Daljnje uređenje plaže i objekta nastavit će se uz pomoć dugogodišnjih donatora rotarijanaca i njihovih kolega iz Slovenije, pri čemu se ulaže u dijelove objekta koji se zajednički koriste u europskom projektu "Erasmus", u kojom sudjeluju partnerske centri iz Slovenije, najavila je Đujić.
 
Riječki Rotary Club, uz pomoć talijanskih kolega, prošle godine prikupio je 240 tisuća kuna za opremanje zdravstvenog odjela Centra.

Izvor: PGŽ