Kraljevica 29. kolovoz 2022. Miroslav Krpan

Pobjede favorita na Kartodromu "Bura" u Šmriki

Pobjede favorita na Kartodromu "Bura" u Šmriki
Kartodrom Bura prvi puta domaćin utrke Prvenstva Hrvatske u organizaciji Karting kluba Rijeka

Drugim ovogodišnjim natjecanjem Prvenstva Republike Hrvatske nastavljena je sezona karting utrka, “1.Nagradom Kartodroma Bura 2022.” na istoimenoj stazi smještenoj u zaleđu mjesta Šmrika, nadomak Kraljevice. Organizator i domaćin ovog prvog natjecanja u sustavu bodovanja nacionalnog prvenstva je domicilni Karting klub Rijeka, pod pokroviteljstvom Servisa plovila Lovro iz Malinske, a nastupila su 22 vozača iz osam klubova.


Sudionike i malobrojne promatrače uz stazu poslužilo je suho i sunčano vrijeme, usprkos grmljavini i oblacima koji su stizali sa svih strana okruženja, a nakon jutarnjih treninga, uoči dvije bodovne utrke vozače, pratnju i sportske neimare koji su doprinijeli da se ova priredba održi pozdravili su Lora Vukas, predsjednica Organizacijskog odbora i KK Rijeka, te u ime HAKS- a Mario Moslavac, predsjednik Odbora za karting sport i član Upravnog odbora HAKS- a.


“Naše namjere da domaće prvenstvo u najvećem dijelu vozimo na postojećim stazama u Hrvatskoj ovime se ostvaruju. Kartodrom Bura osposobljen je za realizaciju jedne ovako značajne manifestacije koja se po prvi puta održava na ovim prostorima. Vjerujemo da će do sljedećeg susreta na ovoj stazi, uz doradu određenih detalja uočenih prilikom realizacije prvog natjecanja doći i uz veći odaziv vozača. Zahvalnost svima koji su uložili trud i znanje kako bi i ova staza i organizator bili sastavnica kalendara i oktanskih zbivanja u okvirima Hrvatskog auto i karting saveza”, istakao je Moslavac.

Turk prvi rekorder

Bilježeći najbolja vremena na stazi dugoj 822 metra, a ostvarenih na službenim natjecanjima, u povijest se upisuje ime Marka Turka, kartingaša KK Koprivnica, koji je u prvoj bodovnoj vožnji klase KZ2 ostvario najbolje vrijeme kruga 38,577 sekundi prosječnom brzinom 76,70 km/sat. Tako je Turk postao i službeno prvi rekorder staze Bura. Turk je upisao i dvije pobjede klase KZ2, s odmakom u obje utrke po 30- ak sekundi, sakupljenih bržom vožnjom ispred Marka Kranjčeca (AMKK Cobra Virovitica). Stariji “dečki” klase KZ2 Master podijelili su pobjede unutar istog kluba Cobra Virovitica. Prvu je ostvario višestruki državni prvak Nikola Samaržija, dok je u drugoj nadmoćno bolji i brži bio Tomislav Škvarić, aktualni državni prvak klase iz 2021. godine. Do trećeg je mjesta u obje vožnje stigao njegov brat Tihomir.


U klasi Rotax DD2 Franko Škugor (KK Dubrava Šibenik) nije imao konkurencije za bodove PH, a u prvoj je utrci zanimljiv bio njegov dvoboj s Igorom Vičevićem, koji je nastupio izvan konkurencije, a u samoj završnici s prednošću 632 tisućinke sekunde uspio prvi proći ciljem ispred Škugora.

Tri pobjede domaćina

Tek su trojica malenih “bebača” pokazali žar i želju za nastupima i dokazivanju na stazi u klasi Baby kart. Najviše, dvostrukim prolaskom ciljem kao prvi, potvrdio se Noa Antonić, član Karting kluba Rijeka. Obzirom da svakom sudioniku pripada medalja “pobjednika” primili su ih i Andrija Borovčak (Koprivnica) i Marin Mazalović (Cobra). Dvije je pobjede klase Rotax Micro Max upisao još jedan član domaćina Karlo Đaković, dok je istim tempom na najvišoj poziciji pobjedničkog postolja,stao još jedan vozač KK Rijeka, s dvije pobjede klase Rotax Max Senior, državni prvak Lorenzo Mahnich. Uz njega su stali drugi Vedran Puškarić (Cobra) i treći Timotej Filipović (AKK Podravina Virovitica).


Dvostruki pobjednici bili su u klasi Rotax Mini Max Šimun Borovčak (Koprivnica) ispred Vita Gajskog Kusteca (AK Ivanić) i Stanka Šafara (Podravina Koprivnica), dok je u klasi Rotax Max Junior, u prvom domaćem nastupu poslije tri godine slavio trofejni hrvatski internacionalac Leon Zelenko (Koprivnica), u prvoj ispred Mihajla Zorića (KK Rijeka), a u drugoj utrci Antonia Penda (AK Dubrovnik Racing).


Ekipno, s maksimalnim brojem bodova u dvije su utrke slavili vozači KK Koprivnica, ispred KK Rijeka i AMKK Cobra Virovitica, među kojima je tek bod razlike.