Kraljevica 8. kolovoz 2016.

Počela bakaračka “Fešta od tune”

Počela bakaračka “Fešta od tune”
Otvorenjem izložbe “Tunere i tunersko ribarenje- vrijeme prolazi, tunere ostaju” u Bakarcu je počela velika “Fešta od tune”, manifestacija koja će završiti ove subote tunolovom, kakav je nekad bio.

U Domu kulture, u samom srcu Bakarca, danas je otvorena zanimljiva izložba “Tunere i tunersko ribarenje- vrijeme prolazi, tunere ostaju”. Nekoliko stotina fotografija i eksponata, poput starih mreža, vesla, alata… priča zanimljivu, pomalo zaboravljenu bakaračku priču o životu u Bakarcu te dakako tunerama i lovu na tune.

Većina izloženih predmeta u vlasništvu je Marijana Crnarića, a središnji eksponat je stara barka, koja je, između ostalog, korištena i u lanjskom tunolovu.

Izloženi su i zanimljivi suveniri tzv. Straže, makete tunera autora Elvisa Sobola s Križišća te prigodne majice “Fešta od tune”. U sklopu izložbe prikazani su i dokumentarni filmovi o bakaračkim tunerama i tunolovu, koji će se nastaviti prikazivati sve do završetka izložbe.

Izložba ostaje otvorena sve do nedjelje, razgledati se može svaki dan od 19 do 21 sat, a u subotu će biti otvorena sve dok bude zanimanja.

Subotu veliko finale

Subota je rezervirana za veliko finale, simulaciju tradicionalnog tunolova potezanjem mreže na prostoru ispred “Sridnje”, upravo onako kako se to nekada radilo. Atraktivni tunolov po starinski počinje u 19 sati, nakon čega slijedi fešta u centru Bakarca uz klapu “Kaštadi” i dakako bakarački specijalitet- tunu. 

Tunere, tunolov i tune bili su i ostali dio bakaračkog identiteta i kao takvi su s razlogom dobili svoje mjesto u kalendaru događanja, u sklopu “Leta va Kraljevici”.