Kraljevica 22. studeni 2022. Izvor: TZG Kraljevica, naslovna: Ri Prsten

“Priča srednjovjekovne haljine” ove subote u Kraljevici

“Priča srednjovjekovne haljine” ove subote u Kraljevici
Nakon predstavljanja KTR Putovima Frankopana i Dvorca, u Multimedijskoj dvorani održat će se edukativno- kreativna radionica za djecu

Blagdansko doba sve je bliže, a ove godine nas kraj studenoga uvodi u još jedan advent koji uvijek sa sobom donosi niz događanja i programa. No, studeni za Kraljevicu ima i dodatni značaj jer je upravo 16. studenog davne 1673. godine u Grazu preminula Ana Katarina, jedna od najpoznatijih žena iz loze Frankopana- sestra Frana Krste Frankopana i žena Petra Zrinskog koji upravo za nju gradi velebno zdanje, njihovu rezidencijalnu palaču, a danas naš vrijedni Dvorac Nova Kraljevica koji s ponosom predstavlja jedno od najznačajnijih obilježja Kraljevice i podsjeća na moćno savezništvo Zrinskih i Frankopana kao jednih od najmoćnijih hrvatskih plemićkih obitelji bez kojih bi naša povijesti bila nezamisliva. 

Također, 18. studenog 2016. godine unutar Dvorca se smjestio i prvi Posjetiteljski centar Kraljevica koji na suvremen način prezentira frankopansku baštinu Primorsko- goranske županije i već šest godina privlači brojne posjetitelje te služi kao prostor društveno kulturnim zbivanjima. U povodu toga, Grad Kraljevica i Turistička zajednica grada Kraljevice organiziraju događanje Priča srednjovjekovne haljine koje je svojevrsna počast ženama srednjeg vijeka i njihovom načinu života. Program se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko- goranske županije, Kulturno- turističke rute Putovima Frankopana i Grada Kraljevice, a održava se u cilju prezentacije i promocije rute Frankopana kroz kreiranje novog kulturno- turističkog proizvoda te uključivanja stanovništva kroz kreativnu tematsku priču. 


Program se održava u Dvorcu Nova Kraljevica u subotu, 26. studenog 2022. godine s početkom u 10:30 sati. Nakon predstavljanja KTR Putovima Frankopana i Dvorca, u Multimedijskoj dvorani održat će se edukativno- kreativna radionica za djecu u trajanju od dva sata. Radionicu vodi Ana Kominka, a polaznici će se kroz edukativni dio upoznati sa srednjovjekovnim haljinama, odorama, bojama, materijalima, krojevima, simbolikom i nakitom, dok će kroz kreativni dio izrađivati nakit, skice odora/haljina, crteže nakita, kruna i sl. Radionica je namijenjena djeci od 4 godine starosti, kao i svima koji su kreativni i znatiželjni. U nastavku, u Posjetiteljskom centru Kraljevica bit će predstavljene glavne zvijezde programa- unikatne lutke s replikama srednjovjekovnih haljina koje je izradila Udruga za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule. Posjetiteljski centar Kraljevica postat će novi dom lutaka koje ujedno predstavljaju i modu srednjeg vijeka. U doba kada je Dvorac Nova Kraljevica građen već dolazi do pojave haljina i krinolina, a ručno rađene lutke na sebi imaju srednjovjekovne haljine i odore od izvornih materijala toga doba. Replike kostima koji se nalaze na lutkama nosile su se na dvorcima Frankopana krajem 15. stoljeća prema ondašnjoj modi iz Venecije, Padove, Burgundije i Alemanije. Za još ljepši ugođaj i povratak u neka davna vremena, program će biti popraćen izvedbama skladbi starih majstora poput Bacha i Handela iz 17. stoljeća koje će na harfi svirati Kraljevičanka Matea Roknić, studentica 5. godine integriranog studija za instrumentaliste pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu koja harfu svira od svoje sedme godine.