Kraljevica 7. rujan 2016.

‘Prometna’ gužva ispred kraljevičkog vrtića

‘Prometna’ gužva ispred kraljevičkog vrtića
U centru Kraljevice jutros su zabilježene ‘poteškoće’ u prometu. Gužvovito je bilo u oba smjera, zastoja je bilo i na kružnom toku. Uz vozače na muci su bili i pješaci, odužila su se čekanja na pješačkim prijelazima i autobusnim stanicama.

Velika ‘prometna’ gužva ispred Dječjeg vrtića “Orepčići” u Kraljevici i oduševljeni mališani, koji su jedva dočekali službeno otvorenje cestovnog poligona. 

Najmlađi Kraljevičani svoje će prve korake u prometu napraviti u sigurnom okruženju svog dječjeg vrtića. Tu će naučiti pravila kretanja u prometu, na dvosmjernoj cesti i kružnom toku, te ponašanja na pješačkom prijelazu sa semaforima. 

Projekt su u svega nekoliko mjeseci realizirali mladi Kraljevičani uz pomoć Grada.  Naime, cestovni je poligon nastao u okviru pilot programa “Mladi snaga zajednice” koji Grad provodi u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

“Prometni poligon osigurava priliku za učenje i razvoj kroz sadržaje koji će biti dostupni svim članovima zajednice. Povezivanjem mladih roditelja, odgajateljica i prijatelja djece, omogućili smo rad na ostvarivanju zajedničkog cilja. Ovakav poligon je jedinstven na našem području i jedan od opremljenijih. Cilj nam je upoznati i senzibilizirati sve sudionike prometa na svjesno i odgovorno ponašanje u prometu. Upoznavanje osnovnih prometnih propisa, prometnih pravila i odgovorno ponašanje na cesti. Naš poligon osigurava cjeloživotno učenje, učenje kroz činjenje,” naglasila je koordinatorica projekta Tina Močilac.

Vrijednost poligona je nešto više od 41 tisuće kuna, od čega je čak 31 tisuća prikupljena kroz donacije dok su s po 5 tisuća kuna u projektu sudjelovali Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj i Grad Kraljevica.

“Kad je Grad dobio poziv da sudjeluje u projektu Mladi snaga zajednice, odnosno da inicira cijelu priču, bilo je dosta sumnjičavih, koji su tvrdili da je to nemoguće. Ja sam ugodno iznenađena i moram se zahvaliti nekolicini mladih koji su stvarno puno napravili. Okupili su puno mladih ljudi oko par ideja koje su se rodile. Izabrane su dvije ideje i rezultat svega toga je da smo samo jednom inicijativom, dobrom voljom i malim početnim sredstvima uspjeli ovo napraviti za našu djecu. Pozivam svih da se uključuju u ovakve projekte jer tako pokazujemo da smo prava zajednica, kvalitetna za život,” rekla je kraljevička gradonačelnica Nada Turina- Đurić.

Tradicionalno, Grad Kraljevica je svoj vrtić i ove godine darovao i prigodnim poklonima, odnosno neophodnim inventarom, vrijednim oko dvije tisuće kuna.