Kraljevica 18. prosinac 2017.

Promocija kalendara "Putovima Frankopana"

Promocija kalendara "Putovima Frankopana"
U prostoru Posjetiteljskog centra u dvorcu Nova Kraljevica održana je prezentacija kalendara Primorsko-goranske županije za 2018. godinu "Putovima Frankopana".

Kalendar tematski promovira aktualni projekt revitalizacije i turističke valorizacije bogate povijesne i kulturne baštine frankopanskih kaštela na području PGŽ.
 
"Projekt je započet još 2005.godine, a tijekom prve faze koje je potrajala do 2008. godine obnovljeni su kašteli u vinodolskoj dolini. Druga faza obuhvatila je kaštele u Rijeci, Gorskom kotaru i otoku Krku. Nakon prve dvije faze pojavila se potreba povezivanja svih objekata i to se upravo događa i putem ove promocije u kalendaru", rekla je zamjenica primorsko- goranskog župana Marina Medarić.
 
Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko- goranske županije Valerij Jurešić istaknuo je da bi se do kraja 2019. godine trebale biti realizirane sve planirane aktivnosti zahvaćene trećom fazom projekta čiji je cilj zaštiti kulturno nasljeđe obitelji Frankopan na području Primorsko- goranske županije te stvoriti novu društveno- ekonomsku vrijednost kroz tu valorizaciju. 
 
Pročelnik Ureda županije Goran Petrc rekao je kako Županija uvijek nastoji prezentirati bogatu baštinu Primorsko- goranske županije istaknuvši kako su teme dosadašnjih kalendara bile rožice, zvončari, tradicijske barke a i Frankopanski kašteli kojima su ove godine dodani članovi raznih udruga koje čuvaju bogatu srednjovjekovnu prošlost ovoga kraja.  
 
Upravo za realizaciju kalendara zaslužan je i autor fotografije Petar Fabijan koji je nazočio samoj prezentaciji. 

Komentari