Kraljevica 30. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

Šmričani i Grad složni- ne betonizaciji i apartmanizaciji

Šmričani i Grad složni- ne betonizaciji i apartmanizaciji
Šmričanima su jučer predstavljene tri varijante kako bi najbrže rastuće kraljevičko naselje moglo izgledati u budućnosti, a mještani, predstavnici Grada Kraljevice i Mjesnog odbora te struka su složni- gradnja da, ali ne na uštrb zelenila.

Urbanistički studio Rijeka je, u suradnji s konzervatorima i krajobraznim arhitektima, izradio urbanističku programsku analizu prostora naselja Šmrika, dokument koji prethodi urbanističkom planu uređenja. Došli su do tri varijante buduće Šmrike, koje su jučer, u Društvenom domu “Ivica Turina” predstavili okupljenim mještanima.


Prva opcija otvara brojne mogućnosti za gradnju, ali na uštrb zelenih površina. Druga u potpunosti čuva zelenilo, a njome se gubi mogućnost gradnje. Treća, kompromisna varijanta, čuva zelene površine, a dopušta kontroliranu gradnju, odnosno graditi se može ali ne svuda i ne sve. 

“Već se počelo događati da pojedinci, koji su tu povremeno potaracaju zelenilo i zabetoniraju cijelu česticu. To bi željeli ograničiti. Išli bi na viši standard gradnje, odnosno velike čestice s puno zelenila i manje zgrade utonute u to zelenilo. Ono što je Šmrika sada”, pojasnila je Ana Brusić Batistić, iz Urbanističkog studija Rijeka.

“Ova tema je prevažna za sve nas Šmričane jer donosimo odluke za budućnost i za naše potomstvo. Prostorni plan uređenja donosi se jednom u nekoliko desetljeća i važno je da donesemo pravu odluku, kako bi Šmrika ostala kakva je danas”, istaknula je Sunčica Vučković, predsjednica Mjesnog odbora Šmrika.


“Mještani trebaju biti ti koji će odlučivati o svom prostoru. Oni će tu živjeti i tu je njihova budućnost. Važno je da kažu kakvo naselje žele u budućnosti, da na vrijeme daju svoj glas protiv betonizacije i apartmanizacije. Smatramo da je potrebno planom ograničiti i jasno definirati uvjete gradnje da Šmrika zadrži svoj integritet, da se prostor ne preizgradi visokim zgradama. Trebamo sačuvati dominantno zeleno naselje, što je danas vrijednost Šmrike”, poručila je Tatjana Rakovac voditeljica izrade urbanističke programske analize.

Spomenuti svakako treba kako je izrada analize hvalevrijedna inicijativa Grada Kraljevice, koji zakonski nije bio dužan izraditi istu. No, želio je biti transparentan i na vrijeme uključiti građane u donošenje odluke.


“Želimo građanima pružiti pravovremene informacije. Želimo im reći kakvi su planovi da i oni sugeriraju, daju svoje primjedbe i ideje te da zajednički dođemo do rješenja, koje je dobro za građane i razvoj grada. Po nama je najbitnije omogućiti razvoj Šmrike, ali tako da se sačuva prirodna higijena prostora i spriječi devastacija, koju nećemo ni po koju cijenu dozvoliti”, zaključio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. 

S predstavnicima Grada, Mjesnog odbora te strukom složili su se i okupljeni Šmričani, koji su prihvatili treću, kompromisnu varijantu. Najbrže rastuće kraljevičko naselje tako će sačuvati svoj identitet za buduće generacije Šmričana.