Kraljevica 9. veljača 2019.

Šmrička “mačkarana” fešta uz opojne mirise kotlića

Šmrička “mačkarana” fešta uz opojne mirise kotlića
“Mačkarani kotlić” i tanci uz Tamburaški sastav Baruffa sinoć su napunili Dom u Šmriki, koji je pucao po šavovima. “Šmričke mačkare” ugostile su petnaestak grupa iz okolnih gradova i mjesta, ali i brojne pojedince, koji nisu željeli propustiti šmričku “mačkaranu” feštu.

Opojni mirisi sinoć su se širili Šmrikom. Četvrto izdanje “Mačkaranog kotlića” u šmrički je Dom privuklo brojne zaljubljenike u maškarano kuhanje. Organizatori su za sudionike pripremili meso i kapulu, a maškarani su kuhari imali priliku pokazati svoje umijeće, uz malu pomoć tajnih začina, koje su smjeli koristiti. 
 
Najbolji gulaš skuhale "Vjeverice i Hektor"

Šesteročlani žiri na kraju je morao odraditi zahtjevan “posao” jer trebalo je kušati tridesetak gulaša i izabrati pobjednika. A najbolji su gulaš, po mišljenju "struke", skuhale "Vjeverice i Hektor". Drugo su mjesto osvojile "Vavek parićane", a treće "Jakovarske neveste". Po završetku natjecanja druženje sudionika nastavilo se na maškaranim tancima.

Šmričke su “mačkare” kroz čitavu večer muzikom dočekivale brojne goste, koji im nisu ostajali dužni. A u Šmriku su sinoć stigle maškarane grupe iz Hreljina, Križišća, Drivenika, Triblja, Grižana, Crikvenice, Bribira, Selca, Novog Vinodolskog, Dramlja, Jadranova i Kraljevice. Zbog prave smotre “maškaranih muzika” Dom u Šmriki je “pucao po šavovima”. 
 
Fešta do dugo u noć uz Tamburaški sastav Baruffa

“Tradicija maškaranja u Šmriki seže daleko u prošlost. Ovakve su uniforme naši stari nosili i prije stotinu godina. Udruga danas broji oko devedeset članova, a osnovana je 1997. godine, ali tradicija je puno, puno starija. Svake godine iza Antonje organiziramo Mačkarani kotlić”, naglasio je Dino Jagić iz Šmričkih mačkara, zahvalivši Turističkoj zajednici Grada Kraljevice i Gradu Kraljevici na pokroviteljstvu.

A Šmričkoj se maškaranoj fešti pridružio i sjajno raspoloženi kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, koji je pod maskom uživao u društvu svojih “jagoda”. 

Organizatori su za sve posjetitelje pripremili bogatu tombolu, a pobrinuli su se i da iz Šmrike nitko ne ode gladan ni žedan. Okupljene je do dugo u maškaranu šmričku noć zabavljao Tamburaški sastav Baruffa.