Kraljevica 2. listopad 2016.

Stoljetna tradicija još se čuva na Križišću

Stoljetna tradicija još se čuva na Križišću
Kiša je mještane Križišća i njihove goste uspjela potjerati u Dom kulture, ali zato nije prekinula tradicionalno slavlje. Uz čašicu razgovora i živu muziku u intimnoj je atmosferi obilježena još jedna “Bela nedilja”.
 
Iako nije tako poznata kao kastavska prva nedjelja u listopadu na Križišću se slavi od kada je mjesta. “Tradicija j’ stara priko sto let,” kažu mještani, povodeći se za onom starom- “bolje da nestane selo nego običaji”. Tako je bilo i ove godine. Nažalost loše je vrijeme ponovno poremetilo planove. Silom vremenskih neprilika sajam i fešta preseljeni su u Dom kulture.
 
Nekoliko je izlagača u poslijepodnevnim satima izložilo svoje proizvode, pretežno rukotvorine i prehrambene proizvode, a da Bela nedilja ne prođe u tišini pobrinuo se sastav Klamaruše. 
 
Najbolje vino Ivice Šuštića
 
Nakon popodnevne degustacije i ove se godine biralo najbolje mlado vino Križišća i okolice. U konkurenciji petnaest vina titula najboljeg pripala je Ivici Šuštiću. Drugo mjesto osvojio je Vladimir Bruketa, a treće Tihomir Penava.
 
Večernji sati rezervirani su za još jedan stari običaj. Mještani s upaljenim bakljama iz centra Križišća šeću do malog Cerkula, gdje se pali tradicionalni krijes.
 
Odgođeno otvaranje dječjeg parka
 
Boćari i biciklisti jučer su uspjeli preduhitriti kišu i uspješno završiti Međunarodni boćarski turnir i 1. Rekreativnu biciklijadu Cerkul- Bike. No, zato je otvaranje dječjeg parka na Križišću odgođeno za 15. listopada.