Kraljevica 3. prosinac 2018.

Sveti Nikola posjetio svoju Kraljevicu i darivao najmlađe

Sveti Nikola posjetio svoju Kraljevicu i darivao najmlađe
Dječji je smijeh još jednom glasno odjekivao kraljevičkim Domom kulture i sporta, gdje je nekoliko stotina najmlađih Kraljevičana, raširenih ruku, uz pjesmu i ples, večeras dočekao najdražeg svetca.

Iako će svijet obići tek u noći sa srijede na četvrtak, kako i priliči, u svoj je grad sveti Nikola navratio nekoliko dana ranije. Najmlađi Kraljevičani najdražeg su svetca dočekali ozarena lica i širom raširenih ruku. Na radost tristotinjak mališana okupljenih u Domu kulture i sporta sveti Nikola je, zahvaljujući Gradu Kraljevici, stigao s punom vrećom darova.

Za zagrijavanje atmosfere već su tradicionalno bili zaduženi atraktivni mali plesači i plesačice iz Plesne skupine "Dance Queen", kojima su i ove godine u pomoć priskočili mališani iz Dječjeg vrtića Orepčići.
 
Bogat program Mikuljne

Priredba, koju su zajedničkim snagama organizirali Grad Kraljevica, Plesna skupina Dance Queen i Dječji vrtić Orepčići, dio je proslave ovogodišnje "Mikuljne va Kraljevici", koja Kraljevičanima i njihovim gostima donosi brojna događanja.
 
Sveti Nikola 
 
Sveti je Nikola rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole. Osim djece i pomoraca sveti je Nikola i zaštitnik: mornara, ribara, trgovaca, pekara, ali i brojih gradova pa tako i Kraljevice.