Kraljevica 26. travanj 2022. K.V.

“Tri stoljeća brodogradnje u Kraljevici” u Frankopanu

“Tri stoljeća brodogradnje u Kraljevici” u Frankopanu
Tema izložbe je povijest brodograđevne tradicije kraljevičkog kraja s posebnim naglaskom na odnosu zajednice i brodogradilišta.

Izložba “Tri stoljeća brodogradnje u Kraljevici” bit će otvorena u četvrtak, 28. travnja, u 19 sati, u dvorcu Nova Kraljevica- Frankopan, a moći će se razgledati sve do 30. lipnja.

Tema izložbe je povijest brodograđevne tradicije Kraljevičkog kraja s posebnim naglaskom na odnosu zajednice i brodogradilišta. Izložba je rezultat jednogodišnjeg terenskog istraživanja kojeg su članovi Udruge “Stol” iz Kraljevice, kao članovi Muzejskog građanskog vijeća, proveli u suradnji s djelatnicima Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. 

Podijeljena je u 10 poglavlja: Kako je sve počelo, Majstori svog zanata- Bez maci i kunji ni broda, Tehnologije- u korak s vremenom, Raznolikost proizvodnje, Najveći dosezi škvera, Skriveno od očiju javnosti- Specijalna proizvodnja, Izazovi društvenih previranja, Odjeci škvera u zajednici, Rađanje broda i Nova nada brodogradnje- Dalmont d.o.o.