Kraljevica 9. siječanj 2018.

Ušteda kroz energetsku učinkovitost

Ušteda kroz energetsku učinkovitost
Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i direktor Tetide d.o.o. Simon Ferjuc potpisali su danas Ugovor o suradnji za pripremu projekta na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja- Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. 

Stručnjaci Tetide analizirat će potrebe Grada te izraditi sve nužne podloge kao i prijavu na natječaj. Sam natječaj predviđa sufinanciranje projektne dokumentacije i konkretnu energetsku obnovu, a kako bi se uštedjelo na troškovima redovnog održavanja obnovit će se Dom kulture i sporta u Kraljevici. 


“Općine i gradovi u Hrvatskoj imaju veliku mogućnost razvoja kroz različite fondove Europske unije. To je dobar način da se strateški razmišlja o razvoju. Uz ovaj natječaj koji će omogućiti znatnu uštedu za energente preporučujemo jedinicama lokalne i regionalne samouprave prijavu na još nekoliko javnih poziva. To se u ovom trenutku odnosi na sufinanciranje infrastrukture u poduzetničkim zonama i modernizacija javne rasvjete. Tim Tetide ima također u svojoj ponudi i analizu razvojnih planova te pomaže u oblikovanju strategija koje su učinkovite i ostvarive“, rekao je Ferjuc.

“Uvidom u proračune iz prethodnih godina vidljivo je da se planirana energetska obnova Doma kulture i sporta prebacuje iz godine u godinu bez da se po tome išta napravilo. S obzirom na postojeće stanje Doma, na činjenicu da se pročelje nikada i nije uredilo smatram da po tome moramo nešto konkretno napraviti. Energetskom obnovom ćemo osim vizualne komponente, dobiti i egzaktni učinak na uštedi energije i stoga ovaj projekt ima smisla u potpunosti. Grad Kraljevica do današnjeg dana nije povukao niti jedne kune sredstava iz EU fondova i vrijeme je da se krene s konkretnim potezima. S obzirom na reference Tetide i znanja koje posjeduju očekujem konkretne operativne rezultate na ovom projektu, a potom ako suradnja bude obostrano zadovoljavajuća i na budućim projektima koji nas očekuju“, zaključio je Čandrlić.