Kraljevica 5. rujan 2022. Boris Miočić

Za školske klupe sjelo 27 kraljevičkih prvašića

Za školske klupe sjelo 27 kraljevičkih prvašića
Školsko zvono zazvonilo je i u Osnovnoj školi Kraljevica, a među 280 učenika te obrazovne ustanove najuzbuđenije je bilo 27 prvašića

Za više od 28 tisuća školaraca iz Primorsko- goranske županije završilo je dugo, toplo ljeto. Prvog rujanskog ponedjeljka školsko zvono zazvonilo je i u Osnovnoj školi Kraljevica, a među 280 učenika te obrazovne ustanove najuzbuđenije je bilo 27 prvašića, koji su u pratnji roditelja, nonića i nona nestrpljivo iščekivali početak nastave. Prije nego su veselo odjurili do svojih klupa pozdravili su ih ravnatelj Davor Juriša te gradonačelnik  Dalibor Čandrlić.


“Šesti put na početku školske godine pozdravljam prvašiće, i uvijek me iznova svladaju posebne emocije. Osim učenicima, sretan početak nastave želim i njihovim učiteljima na kojima leži velika odgovornost, a roditeljima poručujem da ne inzistiraju na tome da njihovo dijete bude baš najbolje. Najbolji može biti samo jedan, a puno je važnije da njihovi mališani u školu dolaze sretni i nasmijani”, naglasio je gradonačelnik Čandrlić.


Školsku će torbu od danas nositi i Ana Tus, djevojčica koja su do razreda dopratili roditelji Dalibor i Irena. “Veselimo se početku škole, a našoj smo djevojčici poručili da bude dobra i poslušna, otkrili su roditelji, dok je Ana dodala kako se veseli druženju s novim prijateljima. 

Osim u matičnoj školi u Kraljevici, svečani doček prvašića organiziran je i u Područnoj školi Šmrika. Učenici starijih razreda pjesmom su dočekali troje mlađih kolega.


“Nismo pretjerano nervozni jer znamo kako je ovo mala škola koja njeguje topao i obiteljski pristup učenicima, rekla je Tamara Lakić čija je djevojčica Ida krenula u prvi razred. Ida već mjesecima priča o školi i jedva je čekala današnji dan”, priznala je mama Tamara. 

“Veselim se početku škole, ovdje ću upoznati nove prijatelje, a naučit ću i raspored sati”, simpatično je dodala Ida. 


Pred prvašićima i njihovim starijim kolegama razdoblje je učenja i stjecanja novih znanja, ali i odabira među brojnim programima i aktivnostima kojima obiluje OŠ Kraljevica.

“Osim standardnog programa vjeronauka i informatike, u OŠ Kraljevica nudimo i učenje talijanskog i njemačkog jezika. Učenici nižih razreda mogu se uključiti u program Univerzalne sportske škole koji se provodi već šesnaestu godinu zaredom. Provodimo i program Sportske vježbaonice namijenjen učenicima viših razreda, a sudjelujemo i u Sportskim praznicima, programu u kojeg se prošloga ljeta uključilo oko 130 djece”, rekao je Juriša.


Spomenute aktivnosti puno je lakše i ljepše provoditi u obnovljenoj školskoj zgradi. 

“Pomoću EU fondova u suradnji s Primorsko- goranskom županijom prije četiri godine izvršili smo energetsku obnovu školske zgrade, a osim toga svake godine izdvajamo značajna sredstva za poboljšanje školskog standarda. Do preuzimanja te obveze od strane Ministarstva obrazovanja osiguravali smo besplatne školske udžbenike, dok sada to činimo s radnim materijalom. Sufinanciramo i logopeda te produženi boravak za dvije učiteljice, ali to je nešto što nas jako veseli jer ulažemo u našu djecu”, naglasio je Čandrlić.