Kraljevica 6. prosinac 2017.

Žarku Juraniću nagrada Grada Kraljevice za životno djelo

Žarku Juraniću nagrada Grada Kraljevice za životno djelo
Kraljevica slavi Dan Grada i blagdan zaštitnika svetog Nikole. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća tom je prigodom nagrada Grada Kraljevice za životno djelo uručena Žarku Juraniću, dok su godišnje nagrade dobili Ivan Ivić i Antonio Franko. Predstavljena je i knjiga o trofejnoj sportašici preminuloj Milki Milinković

Kraljevičani, jubilarni 25. puta, slave svog zaštitnika- Svetog Nikolu, kao i dan svog grada. Naime, prvi se puta sveti Nikola, kao zaštitnik Kraljevice, spominje u prosincu 1992. godine.

“Dani sv. Nikole u Kraljevici” obilježavaju se brojnim vjerski, kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima. Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić osvrnuo na proteklo razdoblje, naglasivši dobre ovosezonske turističke rezultate, smanjenje nezaposlenosti i gospodarski zamah.
 
Revitalizacija kulturne baštine

“Donošenjem i usvajanjem Proračuna za 2018. godinu prije nekoliko dana upravo smo trasirali razvojne procese i zacrtali si ciljeve koje ćemo ostvariti. Nismo smanjili ljestvicu nego smo dodatno stisnuli gas i zadali si zahtjevne ciljeve. Najveće su aktivnosti u području revitalizacije kulturne baštine i njenog povezivanja i stavljanja u funkciju turizma”, rekao je Čandrlić.

Gradonačelnik je posebno izdvojio projekt “Putovima Frankopana“, koji je, kako kaže, u snažnom investicijskom zamahu, a po završetku javne nabave u 2018. će se početi s radovima.
 
Velika ulaganja u Frankopan i Trg svetog Nikole

“U Dvorac Frankopan simbol grada uz pomoć Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja, Primorsko- goranske županije i EU fondova i projekata jest i bit će uloženo 20- desetak milijuna kuna. Prema projektu dvorac će biti polazna i završna točka turističke rute koja će obilaziti 10- tak sličnih kulturnih znamenitosti u PGŽ, čime će se na direktan način povećati turistički potencijali grada”, poručio je gradonačelnik, posebno zahvalivši nedavno preminulom djelatniku Grada Kraljevice, gospodinu Vladi Dročiću.

U pripremi je i izgradnju Trga sv. Nikole, opsežan projekt, koji će se raditi po fazama, a koji bi se trebao graditi uz pomoć resornog ministarstva i EU fondova. Čandrlić se dotaknuo i kaštela Zrinski, koji će biti u funkciji kulturnih, turističkih i gospodarskih sadržaja kao dio aglomeracije “Rijeka europski grad kulture 2020.”

“Velike investicije su u punom jeku u javnoj, prometnoj infrastrukturi, od ceste Podbanj 1, Jakovčićeve, pa sve do potpune sanacije oborinske odvodnje, poboljšanja prometnih uvjeta i gornjeg stroja u ulici Kalina. Projekt rekonstrukcije Randićeve ulice je pripremljen i dogodine ćemo ga realizirati, kao i fazu ulice Podbanj 2 čime će se steći novi momenti i bolji uvjeti za stanovanje. U planu nam je realizirati važnu cestu spoj s Oštrom, po rješavanju imovinsko pravnih odnosa. Ta je cesta izuzetno važna kao direktna veza s poluotokom, novim reciklažnim dvorištem, kampom i osim prometnih, bitna je i radi sigurnosnih elemenata”, rekao je Čandrlić.
 
Nova slika osnovne škole

U poodmakloj fazi je i projekt poticane stanogradnje u Šmriki, radovi su u tijeku i na operativnoj obali, a gradonačelnik je posebno istaknuo nadolazeće projekte luka Carovo i Črišnjeva, zahvaljujući kojima će se ponuda i vizura zapadnog dijela Kraljevice u potpunosti promijeniti. U završnici je i proces pronalaženja privatnog partnera za kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete. Potpisan je i ugovor za energetsku obnovu osnovne škole.

“Potpuna obnova pročelja, stolarije i krova dati će novu sliku škole i time će se na direktan način napraviti ono što od samog početka želimo; u mnogome poboljšati uvjete mladima za školovanje i život. Ulažemo u školski nadstandard sufinancirajući produženi boravak, logopeda, rano učenje informatike, pametne ploče, izvannastavne aktivnosti i sve udžbenike za osnovce. Uz upravo potpisane ugovore o stipendiranju ulažemo u naš najvrjedniji resurs, našu djecu, mlade. U vrtić u Kraljevici upisali smo svu zainteresiranu djecu i omogućili svima jednak pristup predškolskom obrazovanju. Uz određene investicije nadamo se da ćemo u budućem razdoblju i energetski vrtić dovesti na zavidnu razinu”, poručio je kraljevički gradonačelnik, koji se dotaknuo i uređenja školskog igrališta te obnove pročelja Doma kulture i sporta, kao i proširenja groblja.
 
Kraljevica ponovno grad brodove

Dakako gradonačelnik se dotaknuo i kraljevičkog škvera. U jednom od najstarijih hrvatskih brodogradilišta, ponovno se grade brodovi.

“Zahvaljujući vjeri, radu i upornosti tvrtke Dalmont i gospodina Ivića osobno danas je očuvana brodograđevna tradicija stara 288 godina. Porinuvši ove godine trajekt Četiri zvonika, prkoseći preprekama, Dalmont nastavlja upravo ono po čemu je Kraljevica poznata. Ulaganjem u nove tehnološke procese omogućit će se simbioza ovakve proizvodnje i turističkog napretka što kao gradonačelnik posebno pozdravljam, a novim investicijskim zamahom uvjeren sam da će vrlo brzo doći i do povećanja broja radnih mjesta i novih poslovnih pothvata”, rekao je Čandrlić, poručivši kako će Grad i dalje pružati podršku.

Gradonačelnik se osvrnuo i na brojna manja ulaganja, a zaboravio nije niti udruge, umirovljenike i branitelje, a okupljenima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice Vesna Špalj istaknuvši nekoliko bitnih odluka vijeća, kao što su ona o financiranju osnovnoškolskih udžbenika i odluku o osnivanju Odbora za hrvatske branitelje.
 
Poseban gost biskup Franjo Komarica

Na oduševljenje okupljenih Grad nije zaboravio na trofejnu kraljevičku sportašicu- Milku Milinković, čije bi ime uskoro trebala nositi i jedna kraljevička ulica.

Poseban gost ovogodišnje svečane sjednice bio je banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je Kraljevičane nedavno velikodušno ugostio u svojoj Banja Luci, a sada im je i uzvratio posjet.
 
Brojni čestitari

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice prisustvovali su brojni uzvanici, na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji je pozdravio aktivnosti u kraljevičkom škveru te obećao snažnu podršku svim, sadašnjim i budućim, gradskim programima i projektima.

Kraljevičanima je u ime gradonačelnika i načelnika susjednih gradova i općina čestitao bakarski gradonačelnik i saborski zastupnik Tomislav Klarić, kao i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, ispred Primorsko- goranske županije, a okupljene je pozdravio i vlč. Ivica Klanac.
 
Laureati Žarko Juranić, Ivan Ivić i Antonio Franko

Tradicionalno svečane sjednice prilika su za dodjelu gradskih nagrada i priznanja zaslužnim Kraljevičanima. Nagradu Grada Kraljevice za životno djelo, za dugogodišnji doprinos očuvanja glazbene tradicije zborskog pjevanja u Kraljevici, dobio je Žarko Juranić, dok su godišnje nagrade dobili paratriatlonac Antonio Franko za vrhunske sportske rezultate te Ivanu Iviću, za ustrajnost u viziji održavanja brodograđevne djelatnosti u Kraljevici.

Povelja počasnog građanina Grada Kraljevice dodijeljena je kapetanu Antu Randiću, za humanost, dobrotu i nesebičnost koje iskazuje prema brojnim mladim pomorcima i sva spašavanja na moru te privrženost i prisutnost u kulturnom i društvenom životu.

Zahvalnice Grada Kraljevice ove su godine uručene šahistici Emi Hajdinić, Udruzi umirovljenika Grada Kraljevice, Plesnom Klubu “Dance Queen”, Klapi “Tramuntana”, Gordanu Žurgi organizatoru za humanitarnog projekta “Na krilima glazbe i mira”, biskupu Franju Komarici i kapetanu Damiru Rikanoviću.
 
Knjiga o velikoj Milki Milinković

Šećer je ovog puta uistinu došao na kraju. U čast nedavno preminuloj Kraljevičanki Milki Milinković, hrvatskoj sportskoj heroini, koja je sudjelovala na deset paraolimpijskih igara s kojih se vratila s čak devet odličja, predstavljena je knjiga “Milka”, autora Igora Duvnjaka.

“Sveti Nikola darovao me i knjiga koju sam dugo čekao izašla je baš danas. Milki šešir dolje. Danas je ovdje i biskup Franjo Komarica, kojeg jako volim i poštujem, kao što ga je moj pokojni otac poštovao, tako da sveti Nikola me stvarno obradovao”, rekao je emotivni Duvnjak.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Kraljevice nastupima su uveličali Andrina Frleta i Klapa “Tramuntana”.

Komentari