Ostalo 29. srpanj 2019.

Bluesom otjerali kišu i rasplesali Mošćenice

Bluesom otjerali kišu i rasplesali Mošćenice

Cotton Pickers, Riccardo Grosso, Davide Lipari & the Blue Cats sinoć su otjerali kišu i rasplesali Mošćenice.

“Prije 13 godina dok ovi festivali nisu postojali, s Jerryjem smo sjedili na terasi restorana Perun i gledali Kvarner. Tom prilikom Jerry nam je kazao, kad umre, da mu pepel prospu s Mošćenica prema moru. Iz obaveze prema Jerryju, po kojem ovogodišnji festival nosi ime, nije nam padalo napamet da otkažemo ovaj koncert, unatoč katastrofalnom vremenu”, istaknuo je Damir Halilić Hal u uvodnoj najavi pred početak sinoćnjeg koncerta, a stotinjak posjetitelja njegove riječi nagradilo je burnim aplauzom.


Organizatori su uložili ogroman trud da prvenstveno osiguraju prostor u koji će smjestiti band, tehniku i publiku. Kao spasonosno rješenje poslužila je Stražnica, povijesna Loža, u kojoj su se nakon nekoliko stoljeća, umjesto bitnih odluka za mjesto, razlijegali zvuci bluesa. Večer je otvorena nastupom srpskog tria Cotton pickers, koji su svojim blues-rockom dobrano razdrmali publiku.

“Na kraju je sve ispalo odlično. Cijelo jutro smo čekali obavijest o otkazivanju, a kad smo došli bilo je poput smaka svijeta. Jedino što smo vidjeli su vrijedni tehničari koji su slagali šator, binu i razglas. I hvala im na tome, da nije bilo njih mi sad ne bi imali na čemu svirati. Naravno, veliko hvala i odličnoj publici koja je unatoč ovakvom vremenu došla na koncert, rekao nam je po završetku svirke”, gitarist i pjevač Jovan Stepić, kojem su “leđa i ritam držali” brat Ivan (bas gitara) i Uroš Ugrinović (bubanj).


Nastavak večeri donio je dašak čikaškog bluesa, u svojevrsnom hommageu velikanu i legendi bluesa Muddy Watersu. Davide Lipari i the Blue Cats i usno harmonikaš Riccardo Grosso, predstavili su Muddy Waters Project, a ovacije s kojima ih je ispratila publika najbolje govore kakvu su izvedbu pružili.

Baby Please Don't Go, Rollin' and Tumblin, Long distance call, King bee, Still a fool, I'm ready, Messin' with the man, The same thing, Mannish boy, Got My Mojo Working, samo su neke od stvari na koje se plesalo bosih nogu i pjevalo u svakom refrenu. 


Posebno je do izražaja dolazila odlična “međuigra” između Riccarda i Davidea, odnosno izmjene gitarskih i usno harmonikaških sola, a Massimo Fantinelli (bas gitara) i Giorgio Gebhard (bubanj) činili su izvrsnu ritam sekciju. Kako su istaknuli tijekom svirke, u ovoj kombinaciji ne sviraju često, nego samo u posebnim prilikama, a prema njihovim riječima premijerni Jerry Ricks Blues Festival je upravo to- posebna prilika.

Kraj koncerta donio je priliku za druženje s izvođačima što nisu propustili ni posjetitelji, pa su tako padali kišni selfiji uz zahvale za odličnu svirku. Pod dojmom je bio i Davide Lipari, koji je pohvalio publiku i zahvalio se organizatorima na realizaciji koncerta u gotovo nemogućim uvjetima. Ni mještani, ali ni gosti koji od koncerta u Klani pohode festival nisu skrivali zadovoljstvo što je večer u Mošćenicama održana.

“Širom regije ovog vikenda su svi koncerti bili otkazani, a blues u Mošćenicama se održao. Večer je top, a bendovi vrhunski”, rekao nam je Dejan Viškanić, s kojim se složio i Vladimir Nalis. 


“Fantastično je bilo, a bendovi su bili sjajni. Kako je počelo nije moglo biti bolje. Stavili smo dva šatora, a ljudi još uvijek plešu i druže se. Ova večer u Mošćenicama je izvukla sve ono što nam se događalo nakon prekida koncerta u Dragi i potopa u Brseču. Unatoč lošem vremenu mislim da je blues festival počeo jako dobro i može samo rasti”, rekao je Riccardo Staraj, umjetnički voditelj festivala i Draški načelnik.

Ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival nastavlja se večeras, 29. srpnja, u Ičićima premijernom blues svirkom. Anita Camarella i Davide Facchini duo iz Italije te Band The Highlanders iz Srbije zasvirat će nam u ičićanskoj lučici s početkom u 21 sat.

Ulaz je besplatan, vremenske prilike bi se trebale stabilizirati, stoga nikako ne propustite osjetiti dašak bluesa u pitoresknim Ičićima.