Ostalo 5. svibanj 2021.

Čvor Trinajstići bit će završen kroz godinu i pol dana

Čvor Trinajstići bit će završen kroz godinu i pol dana

Početak izgradnje čvora Trinajstići predviđen za kraj ovog mjeseca, dok je rok za završetak radova planiran za godinu i pol dana

Izgradnja novog čvorišta planirana je na trasi autoceste A7, između čvorova Matulji i Jurdani. Ovim čvorištem općina Matulji dobiva kvalitetan spoj s riječkom zaobilaznicom i obližnjom mrežom autocesta.

Ugovor vrijedan 33,3 milijuna kuna (bez PDV- a) potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta- Boris Huzjan te u ime odabranog izvođača radova, predsjednik Uprave GP Krk- Josip Purić. Potpisivanju ugovora za izvođenje radova na izgradnji čvora Trinajstići prisustvovali su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ Nada Milošević, kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i matuljski načelnik Mario Ćiković.

"Riječ je o iznimno važnom cestovnom projektu za povezivanje područja Kastva i Matulja s Rijekom. Realizacija projekta važna je i zbog razvoja obližnjih poduzetničkih zona, naročito zone Miklavija u Matuljima pred kojom je veliki  gospodarski potencijal. Najveća prednost ove zone blizina je Luke Rijeka i Zagrebačke obale, čime zona Miklavija dobiva snažan pozadinski potencijal kao budući strateški projekt Republike Hrvatske", istaknuo je tom prigodom ministar Butković.


Ministar je izdvojio još neke od aktualnih infrastrukturnih projekata koji se provode ili planiraju na području Istarske i Primorsko- goranske županije poput izgradnje druge cijevi tunela Učka, završetka gradnje Istarskog ipsilona ili projekta obilaznice Novog Vinodolskog. Ukupna vrijednost ovog kao i čitavog niza drugih projekata u Primorsko-goranskoj županiji iznosi gotovo dvije milijarde kuna.

Zadovoljstvo Ugovorom izrazio je i načelnik Općine Matulji, Mario Ćiković koji je istaknuo kako će izgradnja novoga čvorišta značajno doprinijeti u daljnjem poboljšanju prometne i gospodarske situacije na području Općine Matulji i Grada Kastva. Podsjetio je i na neke od projekata koji prolaze područjem Općine, a planiraju se u bližoj budućnosti, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Rijeka-Matulji ili izgradnje spoja autoceste A7 s Istarskim ipsilonom.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta, Boris Huzjan kazao je pak kako će se izgradnjom čvorišta stvoriti uvjeti za bolji protok putnika, roba i usluga, naročito tijekom turističke sezone. Naime, izgradnja čvora Trinajstići omogućit će rasterećenje dijela državne ceste D8 kao i rasterećenje drugih cesta na području Matulja. Osim toga, čvorište će pridonijeti daljnjem skraćenju duljine trajanja putovanja prema Rijeci i ostatku Županije.

Dodajmo kako je početak izgradnje čvora Trinajstići predviđen za kraj ovog mjeseca, dok je rok za završetak radova planiran za godinu i pol dana.

Komentari