Ostalo 15. rujan 2015.

"Damaco" prvi oko Krka

"Damaco" prvi oko Krka
2. “Trka oko Krka” pripala je “Damacu”, sa skiperom Berislavom Vranićem. Nakon njih ciljem su prošli “Megaenergija”, Uroša Žvana i “Paikea” za čijim je kormilom bio Robert Žmikić.
 
Bura koja je puhala cijeli tjedan, stala je nekoliko sati prije starta, a prognoza je najavljivala dugu i iscrpljujuću borbu s bonacama. U petak je u 19 h sa starta u Selcu krenula flota od 25 jedrilica, a jedrilo se suprotno od kazaljke na satu. Odmah su se na čelu regate izdvojila prve tri jedrilice s prošlogodišnjega izdanja trke - "Megaenergija",  "Damaco" i  "Paikea". Prvi veći problemi zbog nedostatka vjetra nastali su u Jadranovu, gdje je većina flote "parkirala" dva sata. Najveće probleme imao je najveći brod u regati, 21 metar dug "E1", koji se na istome mjestu zadržao i nekoliko sati duže. Za to se vrijeme vodeći trojac odvojio, a pratili su ih mini 650  "Eloa" i veliki  "Molo Longo".
 
Subotnje jutro nagovijestilo je nastavak agonije za većinu brodova. Situaciju je najbolje iskoristio mini  "Cittadele", koji je nakon parkinga u Jadranovu, letio regatnim poljem i ispred Punta dohvatio "Elou". Impresivno je bilo vidjeti i "E1", koji je, nakon patnje u Jadranovu, križao preko cijeloga Kvarnerića te prestigao većinu brodova. Iscrpljujući uvjeti natjerali su neke posade na odustajanje već tijekom subotnjega dana. "Čistilište" je bilo ispred Stare Baške, gdje su zapeli vodeća  "Megaenergija" i treća "Paikea". Bijeg u pobjedu izveo je "Damaco", jedreći južnijom rutom prema Senjskim vratima.

Nedjelja je donijela nastavak borbe za najupornije. Između Senjskih vrata i cilja u Novom Vinodolskom, do isteka vremena u 14 sati, jedrili su  "Vlasta 3" i "Blue Star". Nažalost, vjetar je gotovo u potpunosti izostao i nisu uspjeli. Na kraju, prvi je bio "Damaco", druga  "Megaenergija", a treća "Paikea". Na četvrtome je mjestu izvrsna slovenska posada na "Makropusu", peto je ušlo  "Oštro", šesta "Cittadele", a sedma "Opatija". Posebno treba istaknuti posade  "Eufemije",  "Malog Mirakula" i  "Purificationa", koje su izvrsnim jedrenjem tijekom dvaju dana, dovele svoje obiteljske krstaše do osmoga, devetoga i desetoga mjesta, ispred modernih regatnih jurilica.
 
Izvor: TZG Crikvenice