Ostalo 13. siječanj 2017.

Dvije riječke karnevalske povorke i brojna događanja

Dvije riječke karnevalske povorke i brojna događanja
Sljedećih tjedana u Rijeci malo što neće imati veze s karnevalom. Peto riječko godišnje doba kao i uvijek slijedi tradiciju i započinje na Antonju 17. siječnja i traje sve do Pepelnice koja ove godine pada na 1. ožujka. 

Ludo maškarano putovanje nakon podizanja pusta uključuje odabir nove Kraljice Riječkog karnevala i predaju ključeva Rijeke maškarama, slijede brojne maškarane zabave, pjesma i ples, sportska, gastronomska, humanitarna događanja, a završava s dvije velike karnevalske povorke. 

Na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke najavljeno je što nas sve očekuje u petom riječkom godišnjem dobu.
 
10 tisuća maškara u velikoj povorci

“Počinje još jedan Riječki karneval, 34. po redu, koji će ove godine, na radost svih nas koji ga volimo trajati nešto duže no lani. Pripremljen je bogat i zanimljiv program i vjerujem da će među brojnim maškaranim zbivanjima svatko pronaći nešto po svom guštu. U ovogodišnjoj Međunarodnoj povorci Riječkog karnevala očekujemo oko 10.000 sudionika u stotinjak karnevalskih grupa. Stoga pozivam sve koji mogu i žele da se pridruže maškaranim zbivanjima i da budu dio jednog od najvećih europskih i svjetskih karnevala,“ rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel dodavši i kako je Riječki karneval dio projekta Europske prijestolnice kulture u sklopu kojeg su također pripremljeni karnevalski programi.

Obersnel je naglasio i da će Riječki karneval ponovno imati i humanitarnu notu te će se na tradicionalnom karnevalskom balu prikupljati sredstva za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom Primorsko- goranske županije.
 
20. siječnja bira se nova kraljica
 
Programe Riječkog karnevala 2017. najavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Dan kada maškare dobivaju ključ Grada i svoju novu kraljevsku predstavnicu je petak 20. siječnja u Dvorani mladosti, a karte za Izbor kraljice već su od danas u prodaji u Turističkom informativnom centru, Korzo 14 po cijeni od 25 kn. Karte će se moći kupiti i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa. Ono po čemu je Riječki karneval najpoznatiji su dvije velike karnevalske povorke na Korzu, a ove godine dječja je zakazana za 18. veljače te “velika” za 26. veljače. Prijave za obje povorke su još uvijek u tijeku na stranicama www.rijecki-karneval.hr i traju do 15. siječnja.

Tu su i dva velika sportska događanja- Carnival Snowboard Session na gatu Karoline Riječke 4. veljače i Maškarani auto-rally Pariz- Bakar 11. veljače. Ex port Delta je i ove godine glavni koncertni centar uz Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom u sklopu kojih će nastupiti popularni Jole 4. veljače, slijedi jedna od najvećih live atrakcija u regiji, beogradski sastav S.A.R.S. 11. veljače, Jelena Rozga će ex port Deltu zagrijati 18. veljače te veliki Carnival DJ Session 25. veljače uz DJ-a Stefana Noferinija.
 
Humanitarni karakter Riječkog karnevala

Najavljeno je nekoliko humanitarnih akcija- uz veliki Humanitarni karnevalski bal tu je i humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, karaoke i pidžama party u organzaciji K.U. Čiket i ove godine imaju humanitarni predznak, a održat će se i tradicionalno dobrovoljno davanje krvi.

Meštar Toni pozvao je sve da sudjeluju u programima Riječkog karnevala, počevši s dizanjem pusta koji se kao i svake godine održava na više lokacija, ali vremenski usklađeno u 18 sati- ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet.