Ostalo 22. travanj 2022. K.V.

Frankopanski kašteli oživjeli u “Noći knjige”

Frankopanski kašteli oživjeli u “Noći knjige”
U obilježavanje Noći knjige ove se godine uključilo čak šest frankopanskih lokacija u kojima se nalaze interpretacijski centri, a među njima i u Bakru, Kraljevici i na Grobniku.

Osmišljeni programi bazirani su na tematskim frankopanskim slikovnicama, a ostvarene su suradnje s lokalnom zajednicom- knjižnicama, dječjim vrtićima i osnovnim školama koji su sudionici programa. 


U interpretacijskom centru bakarskog Kaštela osnovnoškolci su uživali u predivnoj interpretaciji slikovnice o slijepom vodonoši- "Kamenčići od suza" i zanimljivoj priči "Putovanje bakarskim jedrenjakom”. Bakarsku “Noć knjige” organizirala je TZG Bakra, uz pomoć Društva "Naša djeca" Bakar.


Mali Grobničani su u Interpretacijskom centru Grobnik uživali u radionici “Grobnički mlin” temeljenoj na istoimenoj slikovnici, a program se odvio u suradnji s Dječjim vrtićem “Čavlić”. Kroz čitanje i interpretiranje te likovno izražavanje izrazili su dojmove vezane uz slikovnicu, a zajednički su izradili i maketu grobničkoga mlina. 


Nažalost zbog lošega vremena kraljevički program se iz Dvorca Frankopan preselio u prostor Dječjega vrtića Orepčići, gdje je održano interpretativno čitanje slikovnice “Svojeglavi štapić” vezane uz Dvorac Nova Kraljevica. Program se proveo u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Kraljevica, a bio je namijenjen polaznicima Dječjega vrtića Orepčići iz Kraljevice koji su se rado i zainteresirano upoznali s frankopanskom pričom vezanom uz svoj grad.