Ostalo 9. siječanj 2017.

Izvrsna turistička 2016., Gorani najviše napredovali

Izvrsna turistička 2016., Gorani najviše napredovali
Izvrsni turistički rezultati ostvareni su protekle godine na Kvarneru, a najveći rast ostvario je Gorski kotar, kojeg će sutra posjetiti i ministar turizma Gari Cappelli.

Protekla godina još je jedna u nizu rekordnih prema službenim podacima o turističkom prometu u Primorsko- goranskoj županiji. Upravo su rezultati turističke sezone bili glavna tema na današnjoj županijskoj konferencije za novinare.

"Iza nas je još jedna rekordna turistička godina. Imamo 5% više dolazaka i 6% više ostvarenih noćenja u odnosu na 2015. godinu. Veseli nas što su sve naše mikroregije u plusu, a posebno podatak da je Gorski kotar ostvario najveći rast", izvijestio je zamjenik župana Marko Boras Mandić.
 
Na Krku trećina ukupnog turističkog prometa

Otok Krk ostvario je trećinu ukupnog turističkog prometa, a po rezultatima ga prate otoci Lošinj i Rab te Opatijska rivijera. Što se tiče urbanog turizma značajan je i turistički rast Rijeke. Posebno je važan podatak što su u turizmu u prosincu dominirali domaći gosti.

Boras Mandić je istaknuo da je nakon dugogodišnjeg naglaska na prirodne prednosti Kvarnera, sve veći naglasak na atraktivne manifestacije kao što su biciklistička utrka "Tour of Croatia", zdravstveni turizam i razvoj Platka kao cjelogodišnje rekreativne destinacije.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov predstavila je turističke rezultate prethodne turističke sezone i najavila promotivne aktivnosti u 2017. godini.
 
Gosti sve duže na Kvarneru

Peršić Živadinov je izvijestila da je u proteklih 6 godina ostvaren vrlo veliki rast te da je, u odnosu na 2010. godinu, u 2016. bilo 26% više noćenja. 

"Veseli da se dužina boravka na Kvarneru lagano povećava. Nešto je duža na otocima, a na obali kraća, ali su posjeti češći. Također je vrlo pozitivno da su naša najznačajnija tržišta u rastu. Kako je najveća promocija bila na njemačkom tržištu, Nijemci su na prvom mjestu uz 9% povećanja noćenja", rekla je direktorica TZ Kvarnera.

Turizam Kvarnera promoviran je na 43 sajma, a vrijednost oglašavanja iznosila je više od 10 milijuna kuna. Intenzivno se radilo na promociji brendova kao što su Kvarner Outdoor, Kvarner Family, Kvarner Gourmet i zdravstveni turizam.
 
Ministar sutra u Gorskom kotaru

Zamjenik župana Petar Mamula najavio je sutrašnji posjet ministra turizma Garija Cappellija Gorskom kotaru. Ministar će posjetiti Vrbovsko, Delnice i Platak, a predstavnici Primorsko- goranske županije Cappellija će upoznati s dosadašnjim radovima na turističkom razvoju Platka.

"Mi u Županiji imamo velika očekivanja od sutrašnjeg posjeta, pogotovo u svjetlu onoga što je ministar najavio da će imati značajniji naglasak u sektoru kontinentalnog turizma. Smatramo da je Gorski kotar područje s najvećim potencijalima razvoja i smatramo da u Hrvatskoj upravo ruralno područje ima najveći potencijal za razvoj", kazao je Mamula izrazivši očekivanje da će se Ministarstvo turizma intenzivnije uključiti u turistički razvoj Gorskog kotara.

Izvor: PGŽ