Ostalo 17. veljača 2023. Klaudio Vrančić

Jedriličari i skijaši sučelit će se na inovativnom natjecanju

Jedriličari i skijaši sučelit će se na inovativnom natjecanju
Jedinstveno i inovativno natjecanje najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, u sjedištu Primorsko- goranske županije

“Galeb Snipe & Ski Race”, spojit će more i planinu te jedriličarima suprotstaviti skijaše. Jedinstveno natjecanje održat će se povodom velikih jubileja - 30. godina Primorsko-goranske županije, 90 godina od osnutka Jedriličarskog kluba Galeb, kao i 90. obljetnice Jadranskog slaloma. 


“Galeb Snipe & Ski Race važan je, kako u sportskom, tako i u turističkom smislu. U velikoj godini obljetničkih događanja želimo promovirati sve ono najljepše što naša županija nudi. Još jednom ćemo pokazati da u Primorsko- goranskoj županiji u jednom danu možete skijati na Platku i jedriti u Kostreni”, istaknula je Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ. 

Trodnevno natjecanje spojit će veleslalom, koji će se na Platku voziti u petak 3. ožujka te jedriličarsku regatu u klasi Snipe (Šljuka), što će se održavati za vikend, 4. i 5. ožujka. Utrke će s bodovati zasebno i u kombinaciji. 


“Rijetko koja regija se može pohvaliti time da u jednom danu ili vikendu možete na 14 kilometara zračne udaljenosti i pola sata vožnje održati natjecanje u skijanju i jedrenju. To su još 1981. godine prepoznali i organizatori Jadranskog slaloma, koji su osim slaloma organizirali i regatu. Željeli smo oživjeti taj projekt te smo se povezali sa Ski klubom Rijeka”, rekao je Dean Pavlak, predsjednik Organizacijskog odbora. 

“Očekujemo na skijama skijaše, ali i jedriličare. Ideja je da promoviramo oba sporta. Dogovoreno je da će nastupiti i nekoliko naših olimpijaca, a utrka će se odvijati na stazi Radeševo 1”, najavio je Davor Štimac, predsjednik Ski kluba Rijeka.


“Galeb slavi veliku obljetnicu, a u svojoj povijesti neke od najvećih uspjeha ostvario je u klasi Šljuka pa smo stoga i odabrali tu klasu za regatu. Očekujemo posade iz Hrvatske i Italije”, poručio je predsjednik Jedriličarskog kluba Galeb Milko Volarić.

Natjecanje zajedničkim snagama organiziraju Jedriličarski klub Galeb i Ski klub Rijeka, uz pomoć Goranskog sportskog centra te podršku Primorsko- goranske županije, Općine Čavle i Općine Kostrena te Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskog jedriličarskog saveza i Hrvatskog skijaškog saveza. 


Čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić izrazila je zadovoljstvo što se Platak razvija te što se tu održavaju brojna sportska događanja, a kostrenski načelnik Dražen Vranić istaknuo je važnost velike obljetnice Jedriličarskog kluba Galeb, kao i povezivanja zelenog i plavog dijela naše županije.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Goranskog sportskog centra Alen Udovič, izrazivši zadovoljstvo, kako najavljenim natjecanjem “Galeb Snipe & Ski Race”, tako i cijelom sezonom na Platku.