Ostalo 12. ožujak 2019.

Kreće turističko brendiranje Gorskog kotara

Kreće turističko brendiranje Gorskog kotara

Sporazum o suradnji na kreiranju, razvoju i promociji turističkog brenda Gorskog kotara danas je potpisan u Ravnoj Gori.

Sporazum su, u prisustvu primorsko- goranskog župana Zlatka Komadine, potpisali ministar turizma Gari Cappelli, direktor HTZ- a Kristjan Staničić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te predstavnici općina, odnosno gradova i turističkih zajednica Brod Moravice, Čabar, Delnice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad i Vrbovsko.

Tim su Sporazumom obuhvaćene aktivnosti izrade strateških dokumenata namijenjenih razvoju i promociji turizma regije Gorski kotar u razdoblju od 2019. do 2025. godine, a na temelju kojih će se objediniti i usuglasiti razvojne i marketinške aktivnosti lokalnih turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave.

"Kao i kroz naše zakonodavne izmjene, naša želja je poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se brendirati, pozicionirati na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj", naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.


"Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo dosadašnje napore Županije, naša programska  i projektna ulaganja u turizam Gorskog kotara, prije svega izletnički turizam te sport i rekreaciju. Uz to smo podigli i čitav niz objekata, muzeje, biciklističke staze, Centar za poljoprivredu, tu imamo i europski projekt Putovima Frankopana, a nedavno je pokrenut županijski projekt Centra za velike zvijeri vrijedan  oko 8 milijuna kuna. Njegova će realizacija omogućiti stvaranje "zelenih" radnih mjesta te doprinijeti kvalitetnijoj i održivoj turističkoj valorizaciji i promociji našeg Gorskog kotara. Ovo područje mora svoje prirodne potencijale pretvoriti u konkurentske prednosti. Zeleno srce Hrvatske mora postati brend i to ćemo i učiniti", rekao je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina.  

TZ Kvarnera, kako je istaknula je direktorica Irena Peršić Živadinov, već dugi niz godina radi na brendiranju Gorskog kotara. U proteklih 5 godina napravljen je pilot projekt "Upravljanje destinacijom Gorski kotar". Napravljena je biciklistička transverzala koja je omogućila predstavljanje Gorskog kotara na međunarodnom tržištu kao destinacija za aktivni odmor što je povećalo broj dolazaka i stranih i domaćih gostiju. Navela je kako je u posljednjih 8 godina  broj noćenja sa 33.000 tisuće porastao na  preko 100 tisuća te dodala kako je cilj povećati smještajne kapacitete. 

"Zajedničkim snagama s gradovima i općinama te svim gospodarskim subjektima koji doprinose turizmu moramo pokrenuti projekte jer oni doprinose konkretnim povećanjima u broju dolazaka i broju noćenja koje su ostvarili", zaključila je Peršić- Živadinov.